British Petroleum: amenda record de 4,5 miliarde de dolari

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 08:23
1474 citiri
British Petroleum: amenda record de 4,5 miliarde de dolari

Grupul BP a acceptat joi plata a circa 4,5 miliarde de dolari pentru inchiderea investigatiei federale din SUA legata de cel mai grav dezastru ecologic din istoria Statelor Unite, provocat in 2010 de o explozie la o platforma petroliera din Golful Mexic, transmite Bloomberg.

Grupul va plati 4 miliarde de dolari pentru inchiderea tuturor acuzatiilor penale din partea Departamentului de Justitie. Plata va avea loc in rate, pe o perioada de cinci ani, se arata intr-un comunicat al companiei inregistrata la Londra.

Este cea mai mare amenda platita vreodata de o companie in Statele Unite. Recordul era detinut de Pfizer, care a fost penalizata cu 1,3 miliarde de dolari in 2009, pentru o frauda prin marketing.

BP va plati totodata 525 milioane de dolari pentru inchiderea acuzatiilor venite din partea Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC).

Grupul si-a recunoscut vinovatia in cazul a 14 acuzatii, din care 11 capete de acuzare pentru comportament incorect sau neglijenta din partea ofiterilor navelor, precum si o acuzatie de obstructionare a justitiei prin mintirea Congresului american, in legatura cu estimarile legate de amploarea scurgerii de petrol.

BP a precizat ca "se va apara energic" in procesele civile aflate in desfasurare.

Explozia din aprilie 2010 de la putul Macondo a provocat moartea a 11 muncitori si a dus la cea mai mare scurgere marina de petrol din istoria SUA. Scufundarea platformei transoceanice Deepwater Horizon si scurgerea de petrol au avut ca urmare declansarea a sute de procese impotriva BP, precum si a partenerilor si contractorilor sai.

Departamentul de Justitie a dat BP in judecata in decembrie 2010, acuzand compania ca nu a reusit sa previna si sa tina sub control dezastrul ecologic si solicitand amendarea grupului pentru fiecare baril de titei scurs in ocean.

Autoritatile guvernamentale americane au estimat ca peste 4 milioane de barili de petrol s-au scurs in ocean. Pana in data de 25 aprilie 2010, pata de petrol se intinsese pe o suprafata de peste 1.500 de km patrati, iar in data de 30 aprilie la 10.000 de km patrati.

BP a constituit rezerve de 3,5 miliarde de dolari pentru plata amenzilor pentru poluarea apelor.

Grupul a incheiat in martie un acord cu majoritatea reclamantilor non-guvernamentali si a acceptat plata unei sume estimate la 7,8 miliarde de dolari.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#British Petroleum amenda record, #dezastru ecologic BP, #poluare petrol British Petroleum , #Stiri Companii