Ce ar insemna pentru Romania daca UE ar introduce un salariu minim obligatoriu

Vineri, 10 Februarie 2017, ora 06:56
4551 citiri
Ce ar insemna pentru Romania daca UE ar introduce un salariu minim obligatoriu
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat de curand pentru introducerea unui salariu minim pentru angajatii din zona euro, respectiv un venit minim garantat pentru cei care nu au un loc de munca. Ulterior, masurile ar urma sa fie extinse si in restul statelor membre UE. Dar ce ar insemna acest lucru pentru Romania?

"Cred ca trebuie peste tot in Europa, in toate tarile membre, incepand cu zona euro, un salariu social minim. Orice munca merita un salariu. Acelasi lucru si pentru venitul minim de insertie/venitul minim garantat", a declarat seful Executivului european, la finalul lunii trecute, in cadrul unei conferinte organizate la Bruxelles.

Situatia actuala din UE si din Romania

Adevarul este ca exista cateva discrepante importante pe aceasta tema in randul statelor membre. In primul rand, nu toate tarile UE au un salariu minim.

Potrivit datelor Eurostat, in prezent sase state UE nu obliga companiile sa plateasca angajatii cu cel putin o anumita suma. E vorba de Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia. De asemenea, alte tari, precum Germania, au adoptat de curand aceasta masura.

Pe de alta parte, nivelul salariului minim brut pe economie difera enorm de la o tara la alta.

In Romania, incepand de la 1 februarie, acesta a ajuns la 1.450 de lei, adica aproape 330 de euro, ceea ce inseamna ca suntem in topul statelor UE cu cel mai mic nivel al salariului minim, peste Bulgaria, dar sub alte tari foste comuniste si (evident) cele bogate.

Un raport publicat spre finalul anului trecut de Ministerul Muncii arata situatia din blocul comunitar.

Astfel, la vecinii din sud salariul minim ajunge la 214,75 de euro, dar noi suntem depasiti de celelalte state membre din regiune, inclusiv de lituanieni (350 de euro) si de unguri (351 de euro). La polul opus, cel mai mare salariu minim brut pe economie se inregistreaza in Luxemburg (1.922 de euro), statul liliputan fiind urmat de Irlanda (1.546 de euro).

Citeste mai departe despre "Ce ar insemna pentru Romania daca UE ar introduce un salariu minim obligatoriu" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#salariu minim UE, #salariu minim Europa, #salariu minim UE Romania , #Stiri Companii