Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati

Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 14:05
3089 citiri
Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea salariului minim brut pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei la inceputul anului 2018 pare a fi mai mult o masura electorala decat una care sa vina in ajutorul dezvoltarii tarii noastre.

Primul semnal de alarma a venit din discursul ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Si nu a fost vorba de ceve ce a zis, ci mai degraba de ce a omis sa spuna.

Ne referim la faptul ca oficialul nu a precizat, atunci cand a anuntat marirea salariului minim, daca Guvernul a facut un studiu de impact in acest sens.

"Va propunem o hotarare de guvern intr-o prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018", a spus Vasilescu, pe 26 octombrie.

De asemenea, pe site-ul ministerului, exista un singur comunicat de presa care face referire la marirea salariului minim, in care doar se anunta ca Guvernul a luat act de aceasta propunere.

Nici macar nota de fundamentare a proiectului de lege nu mentioneaza existenta unui studiu de impact.

Pentru a vedea care va fi impactul, Ziare.com a facut o analiza a efectelor ce deriva din aplicarea acestei masuri.

Reamintim ca deocamdata este doar un proiect de lege, care se afla in dezbatere publica. Pentru a intra in vigoare, masura trebuie adoptata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial.

Cresc costurile

Povara fiscala pentru un angajat platit cu salariul minim brut pe economie va creste de la 1 ianuarie 2018, daca va fi aplicata marirea pana la 1.900 de lei.

Mai exact, costul total va fi de 1.943 de lei, fata de 1.789 de lei, cat se achita acum pentru o persoana ce primeste 1.450 de lei brut. Asta inseamna cu 154 de lei mai mult.

Cresterea are loc in contextul masurilor anuntate de Guvern, anume trecerea contributiei la pensii (ce va fi in cota de 25%) si cea la sanatate (ce va fi in cota de 10%) exclusiv in sarcina salariatului, respectiv cresterea contributiei asiguratorie pentru munca, platita de angajator, la 2,25%, dar si scaderea impozitului pe venit la 10%.

Salariul net creste cu mai putin de 100 de lei

In prezent, un angajat care e platit cu salariul minim brut de 1.450 de lei, primeste in mana 1.065 de... citeste mai departe despre "Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#efecte crestere salariu minim, #crestere salariu minim, #salariu minim 2018 , #Stiri Companii