Cele mai mari tranzactii din Romania s-au inregistrat, anul trecut, in sectorul serviciilor financiare

Marti, 25 Martie 2014, ora 12:52
2454 citiri
Cele mai mari tranzactii din Romania s-au inregistrat, anul trecut, in sectorul serviciilor financiare

Cele mai mari tranzactii din Romania s-au inregistrat in 2013 in sectorul serviciilor financiare, in timp ce in sectorul de telecom si media sunt posibile tranzactii semnificative care s-ar putea incheia in urmatoarea perioada, conform Romania M&A Barometer 2013.

Cele mai active piete din regiune, atat ca numar de tranzactii, cat si ca valoare a pietei de fuziuni si achizitii, sunt Turcia, Polonia si Cehia - piete de traditie, ale caror marime si maturitate le recomanda si pentru perioada urmatoare.

In acest context, piata din Romania ramane inca o piata mica, de nivelul doi, in care tranzactiile sunt inca limitate ca numar, chiar daca din punct de vedere al valorii exista perioade in care apar anumite varfuri remarcabile.

Un alt element notabil este cel al numarului mic de tranzactii in care companii romanesti au facut achizitii in afara granitelor. In acest sens, comparatia cu companiile din Turcia, Polonia, Cehia, dar si din Grecia sau Slovacia, este din nou importanta, si arata ca piata locala inca trebuie sa se maturizeze pentru a concura regional.

Intreaga regiune Europa Centrala si de Sud-Est a cunoscut o crestere a volumului de tranzactii in anul 2013, perfectandu-se cu peste 30% mai multe tranzactii fata de anul 2012, conform studiului EY CSE M&A Barometer. Sectoarele care au inregistrat cele mai multe tranzactii in regiune sunt sectorul serviciilor, industria prelucratoare si sectorul IT, fiecare raportand peste 160 de tranzactii incheiate.

Cele mai active sectoare sunt cele aflate in expansiune

Sectoarele cele mai active, prin numarul de tranzactii raportate, sunt cele aflate in expansiune, care pe termen mediu cunosc o consolidare, dar si ai caror jucatori sunt de talie mai mica, facand astfel posibile tranzactii in piata jucatorilor mici si medii.

Valoarea tranzactiilor din Europa Centrala si de Sud-Est a scazut cu 5% in 2013 fata de 2012, in conditiile in care doar 32% din tranzactiile incheiate au raportat pretul de tranzactionare.

In acest sens, EY noteaza ca sectoarele in care s-au realizat in medie cele mai mari tranzactii sunt sectorul de telecom si media, cu tranzactii in medie de aproximativ 250 milioane de dolari si sectorul serviciilor financiare cu tranzactii in medie de aproximativ 200 milioane de dolari.

Ca perpectiva regionala, se asteapta in perioada urmatoare o stabilizare a valorii tranzactiilor, marcate de anumite cresteri datorate unor tranzactii punctuale, o crestere a numarului de tranzactii pan-regionale si o crestere lenta a numarului tranzactiilor, datorata acumularii de capital local.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#tranzactii romania, #fuziuni romania, #tendinte fuziuni , #Stiri Companii