Chiritoiu: Piata de energie, cele mai multe probleme concurentiale. Auto si telecom cele mai putine

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 13:18
1505 citiri
Chiritoiu: Piata de energie, cele mai multe probleme concurentiale. Auto si telecom cele mai putine

Economia romaneasca are in continuare cateva sectoare care nu ridica probleme din punct de vedere concurential, precum industria auto sau piata de telecomunicatii, dar si unele cu probleme legate de acest aspect, precum energia, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"Avem in continuare cateva sectoare de care suntem multumiti din punct de vedere concurential. Unul dintre acestea este industria auto, care nu ne ridica probleme semnificative de concurenta. De asemenea, pe piata de telecomunicatii, chiar daca sunt putini actori, este concurenta mare, iar preturile sunt mai mici decat in alte tari din Uniunea Europeana", a spus Chiritoiu la lansarea raportului "Concurenta in sectoarele esentiale ale economiei romanesti".

Raportul a analizat cinci piete, respectiv cel al profesiilor liberale cu profil economic, sectorul de retail alimentar, sectorul auto, bancar si gazelor naturale.

Concurenta din sectorul de retail este mai buna decat in alte tari membre UE

In ceea ce priveste sectorul de retail, Chiritoiu a aratat ca analiza Consiliului Concurentei a relevat ca lucrurile din punct de vedere concurential stau mai bine decat in alte tari din Uniunea Europeana.

"Cel mai mare actor nu depaseste 15% din piata. De asemenea, vedem o presiune a preturilor in jos, preturile alimentelor cresc mai putin decat la alte produse. Exista presiune concurentiala, dar nu insemna ca toata lumea este corecta si nu se incalca legea, dar pe ansamblu piata functioneaza concurential bine", a adaugat Chiritoiu.

Pe piata serviciilor bancare, o zona foarte importanta pentru economie, reprezentantul autoritatii de concurenta apreciaza ca lucrurile sunt in curs de imbunatatire din punct de vedere concurential.

"Anul trecut BNR ne semnala ca diferentele dintre dobanzi la depozite si cele la credite erau mari. Diferenta se reduce in semn de crestere a eficientei sistemului bancar. Vedem inca o mobilitate redusa a clientilor, in contextul in care BNR ia masuri pentru siguranta sistemului, ceea ce poate avea ca efect ingreunarea accesului la credite, ceea ce nu e tocmai rau", a subliniat Chiritoiu.

In zona profesiilor liberale cu profil economic (evaluatori, contabili, practicieni in insolventa si auditori financiari), raportul arata ca desi exista anumite restrictii concurentiale, acestea permit un grad mare de concurenta.

"Cele mai multe probleme de concurenta le-am constat in zona de energie, pentru ca sunt multe firme de stat si piata este foarte reglementata. Fiind un sector in curs de liberalizare, ridica probleme de concurenta, si il vom urmari atent", a conchis Chiritoiu.

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#piata energie Consiliul Concurentei, #concurenta piata auto, #concurenta sector telecomunicatii, #Chiritoiu concurenta Romania , #Stiri Companii