Chiritoiu: Scaderea pretului petrolului s-a resimtit si la pompele romanesti

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 15:26
1617 citiri
Chiritoiu: Scaderea pretului petrolului s-a resimtit si la pompele romanesti
Foto: wolterskluwer.ro

Companiile din Romania au redus pretul fara taxe la carburanti cu aproximativ 20%, la fel ca in alte state din Europa, in urma scaderii semnificative a pretului petrolului, a declarat marti Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"Vedem o scadere a pretului fara taxe la combustibil de 20%, similar cu cele pe care le vedem in alte state. Nu pare sa fie diferit comportamentul companiilor din Romania fata de piata benzinelor din alte tari", a explicat Chiritoiu, intrebat despre comportamentul companiilor petroliere din Romania in contextul ieftinirii petrolului.

Preturile la benzina si motorina in statele UE sunt in principal influentate de cotatiile internationale ale petrolului.

Pretul petrolului Brent a coborat sub 50 de dolari pe baril pentru prima oara din mai 2009 pana in prezent.

Preturile petrolului au scazut cu 48% in 2014, consemnand cel mai mare declin de la criza financiara din 2008 pana in prezent, in conditiile in care OPEC a decis sa nu reduca productia de petrol, pentru a nu pierde cota de piata pe care o detine la nivel global in favoarea producatorilor din Statele Unite. OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

La inceputul lunii ianuarie, premierul Ponta le-a cerut ministrilor Transporturilor si Finantelor sa discute cu companiile petroliere despre pretul carburantilor, astfel incat acesta sa ajunga la un nivel "corect si rezonabil" in Romania, in contextul scaderii cotatiei mondiale a petrolului si al nemajorarii accizelor si taxelor.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#companii Romania reducere pret, #taxe carburanti , #Stiri Companii