Circa 2,6 de mil. de tone de deseuri de ambalaje, reciclate in ultimii 10 ani, in Romania

Marti, 17 Iunie 2014, ora 14:20
1381 citiri
Circa 2,6 de mil. de tone de deseuri de ambalaje, reciclate in ultimii 10 ani, in Romania

Eco-Rom Ambalaje a reciclat, in cei zece ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deseuri de ambalaje si astfel a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxita), potrivit directorului general al organizatiei, Sorin Cristian Popescu.

"In anul 2004, am pornit un proiect extrem de ambitios pentru acea perioada: crearea un sistem inedit de colectare separata si reciclare a deseurilor de ambalaje in Romania. Acesta se bazeaza pe un parteneriat eficient intre industria producatoare de bunuri ambalate, operatori de salubritate, colectori de deseuri, reciclatori, autoritati locale si cetateni. Practic, am unit toti actorii implicati in sistemul de gestiune a deseurilor pentru un deziderat comun: cresterea cantitatilor de deseuri reciclate, astfel incat Romania sa ajunga la nivelul celorlalte state europene', a explicat Popescu.

Conform acestuia, prin cele 1,1 milioane de tone de hartie-carton reciclate, Eco-Rom Ambalaje a contribuit la salvarea a 2,5 milioane de copaci sau a unui copac cu inaltimea de 2.578 de metri - mai inalt decat Varful Moldoveanu.

Peste 560.000 de tone, cantitatea de plastic reciclata

Cantitatea de plastic reciclata, de peste 560.000 de tone, a dus la economisirea a mai mult de 1,1 milioane de tone de petrol. Pentru transportul acestei cantitati ar fi fost nevoie de sapte petroliere de dimensiunile 'Biruintei', cel mai mare petrolier construit vreodata in Romania.

Sticla reciclata in cei 10 ani, in cantitate de aproximativ 500.000 de tone, a determinat economisirea a 600.000 de tone de materii prime (soda, nisip, feldspat). Acestea s-ar fi obtinut topind o sticla de 284 de metri inaltime - de doua ori mai mare decat Sky Tower, cea mai inalta cladire din Romania.

Sorin Cristian Popescu sustine ca acest model a facut ca domeniul gestiunii deseurilor de ambalaje sa fie unul la care Romania si-a indeplinit, an de an, obiectivele asumate fata de Uniunea Europeana ajungand, in prezent, la un procentaj de 55% reciclare din totalitatea deseurilor de ambalaje puse pe piata la nivel national.

Eco-Rom Ambalaje indeplineste 72% din aceasta obligatie, conform celor mai recente date ale Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, din 2011.

De 10 ani, acest sistem este sustinut integral de producatorii si importatorii de bunuri ambalate de pe piata din Romania - membrii Eco-Rom Ambalaje - printr-un aport financiar de 280 de milioane de lei. 80% din aceasta suma este directionata anual catre companiile de gestiune a deseurilor si extinderea sistemului de colectare separata: asigurarea serviciilor de colectare, sortare si transport a deseurilor catre fabricile de reciclare, investitii in infrastructura de colectare separata pentru populatie si in campanii de informare si educare a populatiei privind importanta colectarii separate a deseurilor de ambalaje.

Eco-Rom Ambalaje este o organizatie infiintata la sfarsitul anului 2003 de un grup de companii care activeaza in Romania si care au luat initiativa implementarii sistemului de responsabilitate a producatorului, in tara noastra. Acest sistem are ca scop indeplinirea obligatiilor de reciclare a deseurilor de ambalaje ce revin producatorilor care pun pe piata produse ambalate.

Organizatia si-a inceput activitatea in 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmand ca anul 2013 sa se incheie cu 2.849 de companii responsabile in portofoliu - reprezentand circa 5% din forta de munca salariala a Romaniei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#deseuri ambalaje, #Eco Rom Ambalaje, #resurse naturale , #Stiri Companii