CNA face istorie: reduce pentru a doua oara licenta OTV

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 15:58
1742 citiri
CNA face istorie: reduce pentru a doua oara licenta OTV

CNA a aplicat, marti, cea mai drastica sanctiune din istorie, a injumatatit din nou licenta OTV, pentru ca televiziunea difuzeaza publicitate politica la Partidul Poporului Dan Diaconescu, in afara perioadei de campanie electorala, astfel ca postul mai poate emite doar pana la 4 iulie.

Sanctiunea - cea mai severa din istoria Consiliului National al Audiovizualului (CNA) - a fost propusa de Ioan Onisei, vicepresedintele CNA, si a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

De asemenea, sanctiunea a vizat mai multe emisiuni difuzate pe OTV in perioada 29 martie - 8 aprilie. In aceasta perioada, pe OTV au fost transmise, sub diferite forme, mesaje de publicitate politica pentru "viitorul presedinte al Romaniei" Dan Diaconescu, dar si la formatiunea politica pe care acesta o conduce - Partidul Poporului.

Decizia de sanctionare a OTV cu injumatatirea perioadei licentei televiziunii a fost aplicata in baza articolului 95 din Legea audiovizualului.

Licenta audiovizuala a OTV ar fi expirat pe 28 septembrie 2012, dupa ce, pe 27 martie, CNA hotarase deja injumatatirea licentei OTV (care ar fi expirat in mod normal pe 1 aprilie 2013). Astfel, in urma noii injumatatiri a licentei, televiziunea lui Dan Diaconescu mai poate emite pana pe 4 iulie, dupa cum au spus membrii CNA.

Prezenta, marti, la sedinta CNA, Andra Oprea, avocata OTV, a spus ca CNA a aplicat deja sanctiunea maxima posibila potrivit legislatiei audiovizualului, fapt pentru care ar trebui ca istoricul televiziunii sa fie luat de la capat, asa cum se intampla, de exemplu, in cazul permisului de conducere.

"Sunt perfect de acord cu ce spune doamna avocat. Dupa ce ajungeti la zero, reveniti pentru permis ", i-a raspuns Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA. El a atras atentia ca permisul auto poate fi retras, in anumite cazuri, permanent.

"Aseara, domnul Dan Diaconescu spunea ca sediul partidului se afla in sediul televiziunii OTV, clar si explicit, ceea ce este mai mult decat are nevoie un CNA pentru a-si da seama ce se intampla intr-o televiziune", a mai spus Jucan, vorbind si despre "mita electorala" promisa de partidul lui Dan Diaconescu potentialilor alegatori.

"Este un scenariu SF care apeleaza la credulitatea oamenilor. Cel mai grav este faptul ca in demersurile domnului Dan Diaconescu sunt adusi copii minori. Ati vazut cum strigau <> (intr-o transmisiune in direct din orasele in care Dan Diaconescu s-a intalnit cu sustinatorii sai, n.r). Nici nu cred ca au ei cunostinta de asa ceva", a spus Jucan.

"Statul de drept nu este respectat, copiii sunt adusi si impinsi in fata, oamenii sunt manipulati", a mai spus Jucan.

Pe de alta parte, Valentin-Alexandru Jucan a spus ca, chiar daca societatea Ocram Televiziune - care detine licenta OTV - este in insolventa, televiziunea ar trebui sa respecte legislatia audiovizualului.

"Exista si in Directiva europeana si in legea noastra ceea ce se numeste responsabilitate editoriala si se precizeaza cine detine responsabilitatea editoriala (...) Legea insolventei prevede foarte clar ce drepturi si responsabilitati are administratorul judiciar si nu are nicio legatura cu responsabilitatea editoriala", a spus si Ioan Onisei, vicepresedintele CNA.

El a mai spus ca in emisiunile si transmisiunile difuzate pe OTV in perioada 29 martie - 8 aprilie nu este incalcata numai prevederea in care este interzisa propaganda electorala in afara campaniei electorale. "Acest radiodifuzor incalca de multa vreme multe articole din lege si din Cod, dar si Constitutia Romaniei", a spus Ioan Onisei.

"Cred ca suntem tot intr-o situatie foarte grava, care, de fapt, sfideaza prevederile legii, sfideaza autoritatea CNA, dar, cel mai grav lucru, ii sfideaza pe insisi romanii, ba chiar si pe putinii telespectatori care au ramas la postul OTV", a mai spus Ioan Onisei, propunand injumatatirea licentei OTV, pana la 4 iulie.

Ulterior, daca doreste ca OTV sa mai poata emite, Dan Diaconescu trebuie sa solicite CNA o noua licenta audiovizuala.

De asemenea, OTV va fi obligat sa isi intrerupa programul obisnuit joi seara, intre orele 19.00 - 19.10 si sa difuzeze decizia CNA de injumatatire a licentei OTV si motivele care au stat la baza acestei hotarari luate de membrii Consiliului.

CNA a stabilit aceasta sanctiune drastica - de injumatatire a licentei deja injumatatite a OTV - dupa ce, in ultimul an, tot pentru difuzarea de publicitate politica in afara campaniei electorale, Consiliul a aplicat OTV urmatoarele sanctiuni: o somatie publica, o amenda de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, doua de 100.000 de lei. Aceste amenzi au fost urmate de o decizie de intrerupere a emisiei obisnuite a OTV pentru 10 minute, intre orele 19.00 - 19.10 (stabilita de CNA pe 4 octombrie 2011), o alta decizie de intrerupere a emisiei televiziunii lui Dan Diaconescu, tot pentru 10 minute, in acelasi interval orar (aplicata de CNA pe 19 ianuarie 2012), dar si o decizie de intrerupere a emisiei OTV pentru trei ore, intre orele 18.00 - 21.00 (stabilita de CNA pe 15 martie).

Pe 27 martie, CNA a aplicat OTV cea mai drastica sanctiune posibila - injumatatirea perioadei licentei audiovizuale -, astfel ca postul mai putea emite pana pe 28 septembrie. Prezent atunci la sedinta CNA, Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV si realizator al emisiunii "Dan Diaconescu Direct", a spus ca nu a facut publicitate politica in emisiunile sale.

"Nu sunt membru in PPDD, nu am nicio functie in PPDD. In emisiunile mele au fost prezenti si alti reprezentanti ai altor partide", a spus Dan Diaconescu. Acesta a precizat ca el da doar numele acestui partid PPDD. "Nu am nicio legatura directa in acte si nu pot fi invocat intr-un asemenea raport (raportul de monitorizare al CNA, n.r.)", a spus Dan Diaconescu.

El a precizat ca problemele pe care le are cu CNA vin ca urmare a "luptei" pe care o are cu Traian Basescu, dar si ca urmare a faptului ca membrii CNA sunt reprezentantii unor partide politice.

Ulterior, OTV a anuntat CNA ca a atacat in instanta decizia de injumatatire a licentei sale, fapt pentru care este de asteptat si ca noua decizie a CNA - de injumatatire a licentei, pana pe 4 iulie - sa fie atacata in instanta.

Pe de alta parte, Dan Diaconescu mai detine o televiziune - Direct Digital TV (DDTV).

Pana la momentul difuzarii acestei stiri, Dan Diaconescu nu a putut fi contactat de MEDIAFAX pentru a comenta noua decizie a CNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#sanctiune CNA OTV, #licenta difuzare OTV, #amenda CNA OTV , #Stiri Companii