Comisia Europeana lanseaza infringement impotriva Romaniei pe legea 51% produse romanesti in supermarket

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 15:12
1118 citiri
Comisia Europeana lanseaza infringement impotriva Romaniei pe legea 51% produse romanesti in supermarket
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a lansat, miercuri, o procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza legii prin care a impus supermarketurilor sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali.

Executivul UE a decis sa trimita scrisori de intarziere atat Romanieim cat si Ungariei, pe motiv ca legile adoptate contravin legislatiei UE privind libera circulatie a marfurilor, informeaza News.ro.

Prezent la o dezbatere organizata miercuri in Parlament, agentul guvernamental pentru CJUE, Horatiu Radu, a precizat ca deschiderea procedurii de infringement a fost comunicata miercuri Romaniei, punctand ca nu considera decizia "o tragedie".

"Salutam aceasta dezbatere parlamentara unde sunt prezenti toti actorii interesati pe acest subiect. Procedura de infringement trebuie privita in acest context al dezbaterii ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzator tuturor exigentelor Comisiei Europene. Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o detinem in materie, suntem la dispozitia colegilor din Ministerul Agriculturii si a comisiilor din Parlament in scopul de a avea un cadru legal cat mai bine articulat si care sa raspunda atat intereselor economice, cat si exigentelor europene", a declarat Horatiu Radu.

In plus, acesta a explicat pentru Ziare.com ca "vom avea la dispozitie 2 luni ca sa raspundem solicitarii Comisiei Europene".

"Important este sa gasim solutia interna cea mai buna", ne-a mai spus acesta, precizand ca motivele concrete vor fi detaliate in scris, urmand ca documentul sa ajunga astazi.

Scrisoare pentru Iohannis pe legea supermarketurilor - critici dure de la profesori, economisti si oameni de afaceri51% produse romanesti in supermarket - Iohannis a promulgat legeaDe ce nu vedem inca produsele romanesti in proportie de cel putin 51% pe rafturile supermarketurilorComisia Europeana va sanctiona Romania daca nu renuntam la legea cu 51% produse romanesti in supermarketuri

In conformitate cu dreptul UE, restrictionarea unor libertati este permisa numai in cazul in care exista o nevoie justificata pentru a proteja un interes public major, precum sanatatea publica, precizeaza News.ro.

Romania nu a facut dovada ca acesta ar fi si cazul legii privind comercializarea de produse locale in proportie de 51%. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana lanseaza infringement impotriva Romaniei pe legea 51% produse romanesti in supermarket" pe Ziare.com

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#infrigement Romania UE produse locale , #Stiri Companii