Companiile de stat vor fi obligate sa participe la licitatii publice

Joi, 15 Martie 2018, ora 17:21
2755 citiri

Guvernul a aprobat joi un memorandum care obliga companiile de stat sa participe la procedurile de achizitii publice, a anuntat Eugen Teodorovici.

El a precizat ca a fost luata aceasta decizie dupa ce Ministerul de Finante a fost nevoit sa cumpere bilete de avion la preturi mult mai mari, deoarece TAROM nu a participat la licitatii.

"Am avut, ca orice institutie publica, nevoie sa contractam anumite servicii de transport aerian si am constatat o situatie neplacura vis-a-vis de operatorul nostru national de transport aerian, care nu a ofertat la solicitarea noastra.

Astfel, MF a fost obligat sa plateasca un transport pe o anumita ruta, unde urmau sa ajunga expertii ministerului, in loc de 200 si ceva de euro cursa respectiva, 500 si ceva de euro - cu o ruta extinsa, desigur.

Pentru ca, repet, compania noastra aeriana nu a ofertat. (...) Din 2016 pana in prezent, din 497 de proceduri derulate de Ministerul de Finante, TAROM a participat de doua ori", a declarat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de guvern de joi.

El a precizat ca memorandumul a fost promovat pentru cresterea competitivitatii companiilor detinute majoritar sau integral de stat prin intermediul procedurilor de achizitie publica, afirmand ca este vorba despre TAROM, Posta Romana si alte companii de stat care pot oferi servicii de care autoritatile contractante au nevoie.

"Prima masura propusa este aceea ca se va intocmi de catre autoritatile publice tutelare liste complete cu operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat pe domenii, subdomenii si activitati autorizate prin statut. A doua masura se va lua prin publicarea unui ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, care se va referi la obligativitatea transmiterii de catre autoritatile contractante, dupa publicarea anuntului de participare in SEAP, a unei invitatii de participare in procesul de achizitii publice catre fiecare din lista, in concordanta cu domeniul contractului de achizitie publica.

A treia masura: se vor mandata de catre autoritatile publice tutelare reprezentantii statului in consiliile de administratie si in AGA pentru a hotari cu privire la obligativitatea operatorilor economici de a transmite oferte si de a participa la procedurile de achizitie publica sectoriala organizate de autoritati si de contractantele de la care au primit autorizatia", a explicat Teodorovici.

El a mai spus ca va urma si o etapa ulterioara, "pentru a vedea exa ...citeste mai departe despre "Companiile de stat vor fi obligate sa participe la licitatii publice" pe Ziare.com

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#companii stat obligate licitatii , #Stiri Companii