Companiile listate din UE, obligate sa schimbe firmele de audit la fiecare zece ani

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 08:15
1370 citiri
Companiile listate din UE, obligate sa schimbe firmele de audit la fiecare zece ani
Sursa foto: digi24.com

Parlamentul European, Comisia Europeana si statele membre au ajuns marti la un acord pentru cresterea concurentei in sectorul de audit, care prevede obligativitatea pentru companiile listate sa schimbe firmele de audit o data la 10 ani, perioada care poate fi prelungita o singura data.

Noile reguli, referitoare la rotatia firmelor de audit si limitarea unor servicii oferite de acestea se vor aplica companiilor, bancilor si asiguratorilor listati la bursa.

Problema rotatiei firmelor de audit a fost, de mai multe luni, unul dintre punctele cele mai sensibile in discutiile dintre institutiile europene.

Comisia Europeana a facut propuneri, in noiembrie 2011, pentru revizuirea unei directive europene referitoare la audit care dateaza din 2006 si care a intrat in vigoare in 2008, pentru a pune capat unui oligopol detinut de patru mari companii internationale, Deloitte, Ernst & Young, KPMG si PriceWaterhouseCoopers.

Executivul UE a propus o rotatie la fiecare sase ani, cu o perioada de patru ani pana cand o companie sa poata apela la aceeasi firma de audit. Institutia a propus prelungirea perioadei de rotatie la noua ani, in cazul colaborarii cu mai multe firme de audit.

In final, s-a stabilit o perioada de 10 ani, care sa poata fi reinnoita o singura data, fiind permis ca perioada suplimentara sa ajunga pana la 14 ani, cu conditia organizarii unei licitatii de oferte.

Comisarul pentru servicii financiare, Michel Barnier, a afirmat intr-un comunicat ca acordul permite aprobarea oficiala a proiectului, in saptamanile urmatoare.

In afara perioadei de rotatie, textul prevede in principal o lista neagra care interzice firmelori de audit sa ofere unele servicii companiilor pe care le verifica, pentru a evita conflictele de interese. Aceasta lista se refera in special la consultanta in domeniul fiscal, servicii legate de strategia de investitii sau la strategia financiara a clientului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#licitatii audit, #contracte firme de audit UE, #reguli sector audit , #Stiri Companii