Cum au mituit americanii de la Stryker oficialii romani: plati de aproximativ jumatate de milion de dolari

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 11:23
2199 citiri
Cum au mituit americanii de la Stryker oficialii romani: plati de aproximativ jumatate de milion de dolari

Subsidiara din Romania a producatorului american de medicamente Stryker ar fi facut 192 de plati catre oficiali romani, in valoare totala de aproximativ 500.000 de dolari, in vederea obtinerii sau prelungirii unor contracte cu spitale publice.

Platile, efectuate in perioada 2003 - iulie 2007, au fost inregistrate de Stryker Romania drept sponsorizari acordate pentru participarea oficialilor in cauza la conferinte medicale, incluzand costurile de calatorie si de cazare, arata Comisia americane pentru Securitate si Schimb (SEC).

In urma acestor plati, subsidiara a obtinut un profit ilicit de peste 1,7 milioane de dolari, din contracte cu spitale publice, scrie Gandul, potrivit Mediafax.

De exemplu, un formular de sponsorizare din aprilie 2004 arata ca un medic roman trebuia sa primeasca o suma care sa ii acopere cazarea in strainatate pentru a putea participa la o conferinta. Tot in formularul respectiv se preciza ca un "beneficiu de afaceri" al acestei sponsorizari era ca Stryker Romania urma sa obtina in schimb un contract pentru vanzarea unui aparat medical. In plus, arata SEC, in cadrul companiei se discuta despre faptul ca medicul in cauza urma sa obtina o pozitie de management intr-un spital public, capatand astfel un rol important in organizarea unei viitoare licitatii.

Astfel, Stryker Romania a inregistrat aceasta plata drept sponsorizare, desi propriile documente interne demonstreaza ca plata a fost facuta in scopul incheierii pe viitor a unei afaceri, concluzioneaza comisia americana.

Stryker, implicata in dosarul Bradisteanu

Numele companiei Stryker Romania SRL este mentionat si in dosarul in care a fost trimis in judecata medicul Serban Bradisteanu pentru o spaga de 4 milioane de euro, mai relateaza cotidianul online. In acest dosar, Bradiseanu este acuzat ca a luat mita pentru a achizitiona din banii statului aparatura medicala supraevaluata si necorespunzatoare.

Bradisteanu, in calitate de sef al unei comisii de licitatii, a aprobat achizitionare de aparatura medicala in valoare de 26 milioane euro care era supraevaluata cu 10 milioane euro. Procurorii DNA au explicat ca Bradiseteanu ar fi primit mita 4 milioane euro de la castigatorul licitatiei o companie austriaca. In dosar se mentioneaza ca printre companiile care au participat la acesta licitatie a fost si Stryker Romania, companie care insa a fost descalificata.

Compania producatoare de dispozitive medicale Stryker va plati 13,2 milioane de dolari pentru a rezolva acuzatii civile potrivit carora ar fi mituit medici si oficiali guvernamentali pentru a castiga proiecte in cinci tari, intre care si Romania, relateaza New York Times, in editia electronica.

SEC a declarat ca firma a incercat sa ascunda 2,2 milioane de dolari dati ca mita in Argentina, Grecia, Mexic, Polonia si Romania, prin inregistrarea acestora ca cheltuieli legitime pentru donatii, costuri de transport, servicii de consultanta si comisii.

Stryker vrea sa rezolve cazul fara a recunoaste sau sa nega acuzatiile. Nici un avocat sau purtator de cuvant al companiei nu a fost disponibil pentru a comenta aceste informatii.

Potrivit acuzatiilor SEC, compania a obtinut un profit de aproximativ 7,5 milioane ca rezultat al mitei.

Platile au avut loc din 2003 pana in februarie 2008 si au fost folosite pentru a ajuta compania sa isi pastreze capacitatea de a-si vinde produsele spitalelor publice. Intr-unul dintre exemple, SEC sustine ca unitatea Stryker din Polonia le-a platit directorului unui spital si sotiei acestuia excursii la New York si Aruba. Printre avantajele oferite cuplului s-au numarat un sejur de sase nopti la un hotel din New York si bilete la doua spectacole pe Broadway.

SEC a precizat ca firma desfasoara propria sa investigatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#mita medici Romania, #scanda mita Stryker, #sponsorizari medici, #contracte spitale publice , #Stiri Companii