Cum au pierdut titanii japonezi suprematia pe piata electronicelor

Sambata, 06 Mai 2017, ora 10:56
1948 citiri
Cum au pierdut titanii japonezi suprematia pe piata electronicelor
Foto: captura CNN

Numele companiilor japoneze erau odinioara sinonime cu industria electronicelor de larg consum.

Treptat, neputinta de a tine pasul cu noile tendinte de pe piata, birocratia corporativa, o serie de decizii neinspirate si de scandaluri rasunatoare le-au subrezit, iar astazi multe dintre ele nu mai atrag atentia decat prin problemele cu care se confrunta, scrie CNN.

Toshiba

Pionier in sectorul laptopurilor, al televizoarelor si al altor electronice de consum, Toshiba este una dintre fostele mari companii japoneze pentru care anii de glorie par sa fi apus.

Dupa ce a pierdut teren in favoarea rivalilor din China si Coreea de Sud in industrii cheie, s-a indreptat catre sectorul energiei nucleare si a cumparat compania americana Westinghouse Electric.

Planurile i-au fost zadarnicite de un urias scandal contabil izbucnit in 2015.

In februarie, compania a anuntat ca repetatele amanari si depasiri de termene la divizia sa nucleara din SUA i-au cauzat pierderi de 6,3 miliarde de dolari. Westinghouse si-a cerut intrarea in faliment, iar Toshiba a avertizat ca propria sa supravietuire se afla sub semnul intrebarii.

Valoarea actiunilor sale a scazut cu peste 50% in cateva luni, iar compania isi vinde acum ravnita divizie de cipuri de memorie si alte active pentru a se mentine pe linia de plutire.

Sharp

Compania era faimoasa in anii '80 pentru produse precum calculatoare high-end, aparate video si casetofoane portabile. Ulterior, Sharp a pariat masiv pe televizoarele LCD si pe afisajul digital, insa aprecierea yenului si criza financiara globala au afectat puternic cererea.

Compania s-a aflat in pragul falimentului ani de zile, fiind salvata de banci in doua randuri. In 2015, a anuntat pierderi uriase si a desfiintat aproximativ 5.000 de locuri de munca la nivel global.

Anul trecut, a fost cumparata de producatorul taiwanez de electronice Foxconn, care asambleaza popularul iPhone.

Olympus

A inceput ca producator de microscoape si a ajuns lider pe segmentul camerelor foto si al echipamentelor medicale.

Practici contabile dubioase au aruncat insa compania in mijlocul unui scandal care i-a afectat serios imaginea.

In 2011, britanicul Michael Woodford a devenit primul CEO de origine straina al companiei. Curand, a descoperit ca declaratiile financiare fusesera falsificate de-a lungul timpului, frauda ridicandu-se la 1,7 miliarde de dolari.

Mai tarziu, Woodford a afirmat ca problemele de la Olympus au fost partial create de cult ...citeste mai departe despre "Cum au pierdut titanii japonezi suprematia pe piata electronicelor" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#companii japoneze electronice de consum, #toshiba, #Olympus, #Sharp, #Sanyo , #Stiri Companii