Deutsche Telekom a fost acuzata de dare de mita

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 15:37
1072 citiri
Deutsche Telekom a fost acuzata de dare de mita

Grupul german Deutsche Telekom si subsidiara ungara Magyar Telekom vor plati peste 95 milioane de dolari pentru a scapa de anchete ale guvernului SUA privind acuzatii de dare de mita in Macedonia si Muntenegru.

Grupul a ajuns la intelegeri cu Departamentul Justitiei si Comisia de reglementare a valorilor mobiliare (SEC) din SUA pentru a incheia anchetele privind incalcarea legislatiei impotriva practicilor de coruptie pe plan international de catre Deutsche Telekom si Magyar Telekom, la care gigantul german detine 60% din actiuni.

Anchetatorii americani sustin ca mai multi fosti directori executivi al Magyar Telekom au aranjat, in 2005 si 2006, plata unor sume in valoare totala de 12,2 milioane euro catre mai multi intermediari, banii care ar fi trebuit sa ajunga la oficialitati din Macedonia si Muntenegru in schimbul unor facilitati care sa ajute compania sa-si extinda afacerile.

SEC a intentat actiuni civile impotriva a trei fosti directori ai Magyar Telekom - directorul general Elek Straub, directorul de organizare strategica ANdras Balogh si directorul de dezvoltare si achizitii Tamas Morvai.

Grupul German a trebuit sa plateasca sanctiuni penale de 64 milioane de dolari

"Executivii Magyar Telekom au folosit contracte fictive pentru a canaliza milioane de dolari, plati corupte catre oficiali straini care ar fi putut ajuta compania sa elimine competitori si sa castige afaceri", se arata intr-un comunicat al SEC.

Intelegerile incheiate de grupul german si subsidiara ungara presupun plata unei sanctiuni penale de 64 milioane de dolari catre Departamentul Justitiei si unei penalizari civile de 31,2 milioane de dolari catre SEC.

Totodata, pentru a evita urmarirea penala in aceste cauze, cele doua companii trebuie sa evite astfel de practici timp de doi ani.

Deutsche Telekom va suporta doar 4,36 milioane de dolari din sanctiunea de natura penala. Magyar Telekom va plati celelalte 59,6 milioane de dolari catre Departamentul Justitiei, plus cele 31,2 milioane de dolari catre SEC.

Compania ungara a anuntat anterior ca a constituit un provizion de 90,8 milioane de dolari pentru a acoperi eventualele sanctiuni presupuse de intelegerile cu autoritatile SUA si a luat diverse masuri de imbunatatire a practicilor de afaceri.

Deutsche Telekom a confirmat de asemenea intelegerile cu Departamentul Justitiei si SEC.

Directorii in cauza vor sa conteste acuzatiile SEC, negand ca au incalcat legea.

Deutsche Telekom detine 40% din actiunile grupului elen OTE si are dreptul de preemptiune asupra participatiei de 10% din titluri aflata inca in proprietatea statului elen, daca guvernul de la Atena ar decide sa vanda pachetul. Acordul de privatizare incheiat cu statul elen confera Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului si de a desemna directorul general.

OTE este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata romaneasca, unde controleaza Romtelecom si Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata, dar si lantul de magazine Germanos.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#deutsche telekom, #plata Deutsche telekom , #Stiri Companii