Dumitrascu: Vanzarea pachetului majoritar la Electrica pe bursa nu a fost impusa "din afara"

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 15:10
1703 citiri
Dumitrascu: Vanzarea pachetului majoritar la Electrica pe bursa nu a fost impusa "din afara"

Vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Electrica pe bursa nu a fost impusa "din afara", guvernul luand aceasta decizie pentru a da un semnal de restructurare a economiei romanesti, a declarat vineri Gabriel Dumitrascu, seful privatizarilor din Departamentul pentru Energie.

"Nu ne-a impus nimeni din afara sa facem o listare majoritara a Electrica. Asta i se datoreaza primului ministru, pentru ca el isi dorea sa dam un semnal clar de restructurare a economiei romanesti", a spus vineri Dumitrascu cu ocazia inceperii tranzactionarii la bursa a actiunilor Electrica.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda pe bursa, prin oferta publica initiala, pachetul majoritar la distribuitorul de energie Electrica.

Secretarul de stat in Departamentul pentru Energie Karoly Borbely a afirmat ca listarea Electrica la bursele din Bucuresti si Londra este "un moment istoric" si a aratat ca vrea, ca prin aceasta operatiune, Romania sa fie "upgradata" la nivelul de economie emergenta, astfel incat sa fie atrase mai multe investitii.

Potrivit lui Borbely, "pasul" de listare a actiunilor companiilor romanesti la bursele din Bucuresti si Londra trebuie sa continue, iat statul va trebui ca "incet-incet" sa-si diminueze rolul in companiile pe care le controleaza.

Un volum de 19% din actiunile scoase la vanzare in cadrul ofertei publice initiale (IPO) a Electrica au fost alocate prin certificate globale de depozit denominate in dolari si tranzactionabile pe bursa de la Londra. Majoritatea investitorilor institutionali care au preluat actiuni Electrica in cadrul ofertei provin din Romania, Polonia, Marea Britanie si SUA.

Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publica initiala derulata in perioada 16-25 iunie, cea mai mare astfel de operatiune realizata vreodata pe piata romaneasca.

Compania are un capital social de 3,459 miliarde lei, impartit in 345.939.929 de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei/actiune. Capitalizarea de piata a companiei, la pretul final din oferta, de 11 lei/actiune, este de 3,8 miliarde lei (circa 866 milioane euro).

Electrica va fi, astfel, cea de-a sasea companie de pe bursa dupa capitalizare, exceptand companiile straine - Erste Bank (EBS) si fondul de investitii imobiliare NEPI (NEP).

In urma ofertei publice, statul roman a ramas cu 49% din actiunile Electrica. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit 75 milioane euro in oferta si a obtinut astfel 8,6% din actiunile companiei, devenind al doilea mare actionar, dupa stat. Al treilea mare actionar este grupul financiar olandez ING, care a cumparat actiuni prin mai multe entitati.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#listare Electrica Londra, #bursa londra, #vanzare actiuni Electrica , #Stiri Companii