Electrica atrage 1,95 miliarde de lei prin cea mai mare oferta publica din Romania

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 14:47
1761 citiri
Electrica atrage 1,95 miliarde de lei prin cea mai mare oferta publica din Romania

Electrica, lider in distributia si furnizarea de energie electrica pe piata din Romania, a obtinut aproximativ 1,95 miliarde de lei din oferta publica initiala ("IPO") constand intr-o oferta de actiuni si certificate globale de depozit (GDR) si admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra.

IPO-ul Electrica este un succes in cadrul competitiv al pietei europene de IPO cu 22 de listari in desfasurare, dintre care unele au esuat, precum si in contextul tensiunilor geopolitice din zona.

Pretul final de oferta, la care vor fi vandute actiunile investitorilor institutionali si investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 RON/actiune si 13,66 USD/GDR. IPO-ul a constat intr-o oferta de 177.188.744 actiuni ordinare noi, reprezentand 105% din numarul total de actiuni existente ale companiei, rezultand o dimensiune a ofertei de aproximativ 1,95 miliarde RON si o capitalizare bursiera a Societatii de 3,81 miliarde RON. Alocarea Actiunilor Oferite si GDR-urilor Oferite va fi conditionata de confirmarea de catre UKLA a eligibilitatii listarii GDR-urilor.

Ministrul Delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, declara: "Acesta este cel mai mare IPO de pana acum din Romania, iar fondurile-record obtinute din listare vor fi folosite pentru investitii. Credem ca atragerea de investitori privati prin listarea liderului in distributia si furnizarea de electricitate de pe piata romaneasca va contribui la cresterea transparentei si a eficientei Electrica, avand un impact pozitiv, atat asupra profitabilitatii acesteia, cat si asupra pretului si calitatii serviciilor prestate utilizatorilor si consumatorilor finali", a declarat Ministrul Delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Electrica a decis realocarea unui numar de 10.631.325 actiuni catre transele de retail

Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe transele de retail, Electrica a decis, in urma consultarii Coordonatorilor Globali*, realocarea unui numar de 10.631.325 din transa adresata investitorilor institutionali catre transele de retail.

Pentru investitorii mici de retail, cu alocari garantate de pana la 1.000 de actiuni pe investitor, pana la un total de 10.000.000 actiuni, va fi alocat un numar de 8.269.977 actiuni, la Pretul Final de Oferta. Garantarea alocarilor este conceputa astfel incat sa fie incurajate subscrierile investitorilor mici, cu acces limitat la produse financiare, ce permit majorarea semnificativa a capacitatii de subscriere. Un numar de 11.220.785 actiuni va fi alocat restului din transa de retail, iar investitorii care au subscris in primele cinci zile din perioada de subscriere vor beneficia de un pret de 10,45 RON pe actiune (la un discount de 5% fata de Pretul Final de Oferta), in timp ce investitorilor care au subscris ulterior le vor fi alocate actiuni la Pretul Final de Oferta. Investitorilor mari de retail le va fi alocat un numar de 17.781.875 actiuni sub forma de actiuni si GDR-uri, la Pretul Final de Oferta.

Modul de alocare in cadrul transei pentru investitorii institutionali urmareste sa asigure confortul ca interesele pe termen lung ale Electrica sunt protejate, luandu-se in calcul criterii calitative, precum orientarea catre sectorul energetic, atragerea unor investitori din regiunea Europei Centrale si de Est, precum si prin aplicarea unui raport mai mare de 5:1 intre investitorii pe termen lung si cei pe termen scurt. Investitorilor institutionali le va fi alocat un numar de 139.979.107 actiuni sub forma de actiuni si GDR-uri la Pretul final de Oferta.

Alocarea in cadrul transei investitorilor mari va fi realizata pro-rata, in baza unui indice de alocare de 0,1475952193, iar in cadrul transei investitorilor mici vor fi alocate pro-rata doar actiunile care nu se incadreaza in criteriile de alocare garantata, cu un factor de alocare de 0,3303339908.

Sindicatul de intermediere anticipeaza ca admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa din Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc in sau in jurul datei de 4 iulie, 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#oferta publica Electrica, #energie electrica Romania, #actiuni Electrica , #Stiri Companii