Enterprise Investors: Investitorii sunt greu de convins sa vina in Romania si in zona

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 17:00
1546 citiri
Enterprise Investors: Investitorii sunt greu de convins sa vina in Romania si in zona
www.edmunds.com

Investitorii sunt greu de convins sa aloce bani pentru achizitia de companii din Europa Centrala si de Sud-Est, inclusiv Romania, iar fara Polonia "regiunea nu este deloc sexy", desi, fata de anul trecut, pe piata locala sunt mai multe oportunitati, afirma Cristian Nacu, seful Enterprise Investors.

"Fata de anul trecut, in 2014 senzatia din piata este ca exista mai multe oportunitati de investitii, sunt mai multe afaceri disponibile la vanzare si mai multi antreprenori dispusi sa vanda. E greu de estimat o valoarea a pietei in acest an pentru ca tranzactii care sunt in curs de negociere se pot inchide anul viitor. Pe de alta parte, activitatea fondurilor in zona este foarte redusa, la fel si sumele de bani pe care acestia le au alocate pentru tarile din Europa Centrala si de Sud-Est", a spus Nacu la o conferinta pe teme economice, precizeaza Mediafax.

Enterprise Investors a strans anul trecut 314 milioane de euro in fondul Polish Enterprise Fund VII (PEF VII), cu un capital de 314 milioane de euro.

"A fost cel mai greu proces de strangere de fonduri, deoarece zona nu mai este atractiva pentru investitori. Este greu sa-i convingi sa mai investeasca aici, iar fara Polonia, zona n-ar fi deloc sexy. Investitorii s-au dus in zone care par mai atragatoare, respectiv Asia si BRIC (Brazilia, Rusia, India si China - n.r.). Faptul ca nu suntem buni in atragerea de fonduri, ca nu investim in crearea de politici de sustinere a antreprenorilor si a mediului de business, apropierea de zone de conflict, sunt printre motivele invocate de investitori", a spus Nacu.

Autoritatile romane nu pot oferi nici macar o autostrada pentru doi mari producatori auto

El a precizat ca este inadmisibil ca, in conditiile in care Romania produce mai multe masini decat Italia, iar cei doi producatori, Ford si Dacia, cer autoritatilor o autostrada pentru a putea transporta mai usor masinile, sa nu existe inca un astfel de proiect.

Pe langa Enterprise Investors, alte fonduri active in Romania sunt GED, Global Finance sau Axxess Capital, primele doua reducandu-si, de asemenea, activitatea pe piata locala.

Enterprise Investors a investit pana in prezent in Romania 200 de milioane de euro, in prezent fiind implicata in trei companii, respectiv retailerul Profi, grupul de firme Macon Deva si firma Smartree.

"Discutam o tranzactie in Romania, care s-ar putea finaliza in acest an sau poate la inceputul anului viitor, dar ciclul unei astfel de tranzactii este de peste 6 luni. Domeniile atractive sunt in continuare IT-ul, serviciile de sanatate si retailul", a precizat Nacu.

Anul trecut investitiile fondurilor private in Romania au crescut pentru prima data in ultimii patru ani, avansul fiind de 2,5 ori fata de 2012, la peste 70 milioane euro. Piata locala a ocupat locul trei in Europa Centrala si de Est, dupa Polonia si Cehia.

Fondurile de private equity sunt vehicule de investitii al caror capital este alimentat de entitati private si sunt o alternativa pentru companii la clasicele solutii de finantare prin intermediul bancii sau al pietei de capital. Pe langa capitalul investit, fondurile de private equity se implica si in conducerea companiei, pentru o anumita perioada.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Enterprise Investors, #investitori romania , #Stiri Companii