IKEA este acuzata ca ar fi evitat taxe de aproape 1 miliard de euro in Olanda

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 12:10
2335 citiri
IKEA este acuzata ca ar fi evitat taxe de aproape 1 miliard de euro in Olanda
Foto: CC0 Creative Commons

Comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, urmeaza sa anunte luni deschiderea unei investigatii asupra acordurilor fiscale convenite de retailerul suedez de mobila Ikea cu autoritatile olandeze, acorduri care potrivit unui raport publicat de ecologisti in Parlamentul European ar fi permis grupului Ikea sa evite plata unor taxe de aproape un miliard de euro in perioada 2009-2014, informeaza un articol publicat in cotidianul Financial Times.

Potrivit FT, Ikea a creat doua grupuri separate, in cadrul unei retele de companii cu sediul in Olanda, Luxemburg si Liechtenstein, prin intermediul carora grupul suedez a mutat bani si profituri pentru a beneficia de facilitati fiscale speciale.

Inainte de a stabili daca Ikea a reusit sa profite de pe urma acestei structuri de companii, UE va trebui sa efectueze o investigatie asupra acordurilor fiscale convenite cu autoritatile olandeze.

Incepand din 2013, Comisia Europeana a analizat peste 1.000 de acorduri fiscale incheiate intre statele membre si companiile multinationale.

In cele cinci investigatii finalizate pana acum, CE a ordonat unui numar de patru state membre sa recupereze mai multe miliarde de euro de la aproape 40 de companii, printre care Apple, Starbucks, Fiat si Amazon.

Luna trecuta, Margrethe Vestager a declarat ca, desi majoritatea acestor acorduri fiscale nu confera "beneficii speciale", un numar restrans ofera "un regim fiscal preferential anumitor companii". "Munca noastra nu s-a incheiat. Vom deschide investigatii de fiecare data cand sunt indicii ca au fost acordate ajutoare de stat", a spus Vestager.

In exercitiul financiar care s-a incheiat la finele lunii august, Ikea a platit taxe de 825 de milioane de euro, la un profit inainte de taxe de 3,3 miliarde de euro. Grupul suedez are de asemenea mai multe companii subsidiare insa din cauza ca Ikea nu este o companie cotata la bursa, informatiile furnizate sunt destul de limitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Ikea taxe Olanda , #Stiri Companii