Generali: Investitiile fondurilor mutuale vor creste semnificativ in Europa Centrala si de Est

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 14:17
1684 citiri
Generali: Investitiile fondurilor mutuale vor creste semnificativ in Europa Centrala si de Est

Cetatenii din Europa Centrala si de Est isi vor majora probabil investitiile in fondurile mutuale in urmatorii cinci ani, mutandu-si economiile din banci si numerarul in actiuni, releva un studiu realizat de Generali PPF Asset Management (GPH).

GPH, controlata de asiguratorul italian Generali, a analizat datele privind fluxurile de investitii in fondurile mutuale din 2004 pana in 2012 in Slovenia, Slovacia, Romania, Polonia, Ungaria, Cehia si Bulgaria, citat de Wall Street Journal.

"Fondurile mutuale reprezinta o cota relativ mica din activele financiare ale gospodariilor din Europa Centrala si de Est, de aproximativ 5%", se arata in studiul GPH. Aceasta rata este sub media de 7% din zona euro. Cu exceptia Sloveniei si Slovaciei, toate celelalte state incluse in studiu folosesc monedele nationale.

Printre economiile cele mai avansate din regiune - Slovenia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Cehia, investitiile fondurilor mutuale per capita difera de la 469 euro in Polonia la 1.150 euro in Slovenia, mult sub 4.000 euro in Europa Occidentala.

In gospodariile din estul UE exista o teama privind investitiile in actiuni, cei mai conservatori fiind cehii, slovenii si slovacii. Ei isi pastreaza majoritatea activelor lor financiare in depozite bancare si in numerar.

Polonia, Slovacia si Cehia ar urma sa inregistreze cea mai mare crestere a investitiilor in fondurile mutuale deoarece economiile lor se redreseaza, arata studiul. Pana in 2017, polonezii ar urma sa-si dubleze investitiile in fonduri mutuale. O crestere de 70-80% in Slovacia si Cehia este probabila, sustine GPH.

"In ciuda unei cresteri accentuate in ultimii opt ani, un avans suplimentar al investitiilor gospodariilor in Europa Centrala si de Est este asteptata in urmatorii cinci ani. Estimarea se bazeaza pe asteptata redresare a economiei, fiecare crestere de un euro a PIB-ului ar trebui sa duca la un avans al investitiilor in fonduri mutuale cu 11 centi", mai arata studiul.

Investitiile fondurilor mutuale din Romania si Bulgaria sunt cele mai scazute din regiune - 9 euro si 90 de euro per capita. Aceste investitii vor creste probabil accentuat la 425 euro per capita in Romania si 274 euro per capita in Bulgaria pana in anul 2017, sustine GPH.

Generali PPF Holding, un joint-venture intre Assicurazioni Generali (51%) si PPF Group (49 %), detine in Romania companiile de asigurari Generali si Ardaf, aflate in proces de fuziune.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#fonduri mutuale Generali, #fonduri mutuale Romania, #investitii fonduri mutuale , #Stiri Companii