Guvernanta Corporativa - Elefantul din Camera Deputatilor

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 07:50
886 citiri
Guvernanta Corporativa - Elefantul din Camera Deputatilor

In tot tumultul ultimelor zile, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, ca initiativa legislativa in procedura de urgenta, a fost introdus (si votat ulterior) un proiect trecut (votat) si in Senat (Camera Superioara), care scoate de sub efectele legii 109/2011 (si 111/2016) o serie mare de companii aflate in subordinea statului.

Cu alte cuvinte

Managementul acestor companii (unele cheie) nu va mai fi obligat sa se supuna regulilor firesti de conduita economica, financiara si morala de functinoare - regulile Guvernantei Corporative.

In plus, pentru a completa reteta, orice companie de stat (sau cu capital majoritar de stat) poate intra sub incidenta exceptiei printr-o simpla hotarare de guvern.

Citeste amanunte: Conducerea a aproape 100 de mari companii de stat va fi numita politic

De ce ne intereseaza acest lucru

Dintr-un simplu motiv: sunt bani publici la mijloc. O companie condusa profesionist, cu simt de raspundere, planificat pe termen lung va fi la plus. Iar o companie de stat cu aceste atribute mentionate va aduce castig si plus-valoare bugetului de stat si comunitatilor locale direct dependente (industrial) de aceasta.

Unei companii conduse emotional, fara criterii pre-stabilite si cu interese politice in detrimentul celor economice, ii va lipsi puterea de negociere concurentiala, capacitatea investitionala si, in final, relevanta.

Altfel spus, devine gaura neagra

Care, in loc sa produca bani si sa contribuie in mod pozitiv la bugetul de stat (obiectul intrinsec de existenta), va avea nevoie de peticiri continue si constante.

Tot din bani publici (sume ce ar fi putut fi alocate catre alte domenii cu nevoie hemoragica de bani).

Si se intra intr-un cerc vicios: compania va functiona pe sistem de avarie, va fi tinuta in viata (economica) artificial, doar pentru a satisface nevoi si simpatii de ordin politic, nicidecum de business sau dezvoltare.

Ce este de facut?

Gandirea guvernantei corporative ca arma folosita eficient ar fi ajutat Executivul prin actiuni de diplomatie economica: Guvernul, prin reprezentantii sai (inclusiv prim-ministrul), ar fi putut deveni un veritabil si vigilent paznic pentru companii.

Ar fi reusit sa intervina sanctionand institutional (atunci si acolo cand si unde era cazul) cand interesele companiilor nu ar fi fost respectate sau obiectivele acestora neindeplinite conform Guvernantei Corporative.

Din pacate, s-a ratat o sansa reala si palpabila de a fi recuperat un deficit de imagin ...citeste mai departe despre "Guvernanta Corporativa - Elefantul din Camera Deputatilor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#companii de stat management politic , #Stiri Companii