Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul a adoptat Legea preventiei si o trece prin procedura de urgenta prin Parlament

Guvernul a adoptat Legea preventiei si o trece prin procedura de urgenta prin Parlament
Proiectul legii preventiei a fost adoptat, joi, de Executiv, urmand sa fie transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului.

Potrivit actului normativ, operatorii economici vor avea posibilitatea sa remedieze o abatere constatata la primul control, intr-un termen de maximum trei luni de zile, fara a primi amenda, ci doar avertisment.

Iata cum va functiona legea preventiei

"Adoptarea Legii preventiei este un prim pas in emanciparea actului de control, urmand ca al doilea pas sa fie conformarea voluntara, participativa a mediului de business, care va imbunatati gradul de colectare la bugetul de stat.

Proiectul va intra in procedura parlamentara de urgenta si speram sa ajunga cat mai repede pe masa Administratiei Prezidentiale pentru promulgare", a declarat ministrul pentru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat Alexandru Petrescu, potrivit unui comunicat de presa al executivului.

Cele 267 de contraventii ce vor fi supuse mecanismului preventiei sunt fapte care nu prezinta un grad de pericol social ridicat. Aceste contraventii sunt din domeniile fiscal, legislatia muncii, agricultura, turism, ape si paduri, protectia mediului, comunicatii, educatie, protectia consumatorului, administratiei locale, afacerilor interne.

Acest act normativ prevede ca operatorii economici vor avea posibilitatea sa remedieze o abatere constatata la primul control, intr-un termen de maximum 3 luni de zile.

Citeste si ANAF a inceput sa aplice Legea preventiei inainte sa intre in vigoare. Acorda avertismente in loc de amenzi

"Facilitatea introdusa pentru antreprenori consta in faptul ca, spre deosebire de legislatia aflata acum in vigoare, in urma actului de control se da doar un avertisment, fara aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru contraventia inregistrata, urmand, dupa expirarea termenului acordat, in urma unui nou control, fie sa se constate remedierea acesteia, fie sa se aplice sanctionarea pentru neconformare.

Totodata, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiaza de preventie o singura data pentru oricare dintre contraventii, in termen de trei ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului", potrivit sursei citate. ...citeste mai departe despre "Guvernul a adoptat Legea preventiei si o trece prin procedura de urgenta prin Parlament" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 436 ori