Guvernul e acuzat ca vrea sa interzica polistirenul in constructii: S-ar scumpi locuintele noi si izolarea termica

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 16:44
6519 citiri
Guvernul e acuzat ca vrea sa interzica polistirenul in constructii: S-ar scumpi locuintele noi si izolarea termica
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul Guvernului de a exclude folosirea polistirenului in lucrarile de termoizolatii din constructii ar putea duce la cresterea preturilor locuintelor noi si pentru lucrarile de izolare termica, sustine AdePlast.

Producatorul de materiale pentru constructii AdePlast a trimis o scrisoare deschisa Guvernului in care argumenteaza ca cei care construiesc imobile vor fi nevoiti sa foloseasca vata bazaltica, care are un pret dublu fata de polistiren.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Admnistratiei Publice impreuna cu Ministerul de Interne intentioneaza sa introduca un normativ de securitate la incendiu, obligatoriu la proiectarea si realizarea constructiilor noi si la lucrarile de interventie asupra constructiilor existente.

Actul normativ nu defineste materialele utilizabile cu denumirile lor tehnice si comerciale, ci prin incadrarea in anumite clase de reactie la foc.

AdePlast sustine ca, in cuprinsul actului normativ se fac recomandari explicite, dar voalate, ascunse sub clasa de reactie la foc, de utilizare a vatei bazaltice.

Prin aceste recomandari, avand acoperire legala, toti proiectantii, verificatorii de proiecte, expertii tehnici se vor folosi de aceste recomandari pentru a exclude polistirenul, considera AdePlast.

"Pe langa faptul ca termosistemele cu vata bazalitca au un cost dublu fata de cele bazate pe polistiren, criza care se va declansa din cauza cantitatilor mici din piata va creste si mai mult costul acestui material, ca urmare a raportului cerere-oferta. Toate aceste preturi se vor reflecta, in final, in cresterea pretului constructiilor noi, dar si apartamentelor din blocurile termoizolate cu vata. Toate aceste cresteri vor fi, in fapt, nejustificate", se arata in scrisoare.

Potrivit producatorului de materiale de constructii, tari dezvoltate precum Germania sau Austria si-au izolat cladirile cu polistiren la un pret - jumatate din pretul vatei bazaltice.

In schimb, Romania, o tara cu un venit pe cap de locuitor de pana la cinci ori mai mic, trebuie sa plateasca dublu si acest lucru numai daca vata bazaltica ar fi disponibila la nivelul cererii sau necesitatilor.

In plus, in Romania nici nu exista in prezent capacitati de productie a vatei bazaltice.

"In prezent aceasta se importa de cateva firme din Ucraina, Rusia, Slovenia, Ungaria, Germania si Grecia. In schimb, consumul actual de polistiren, fabricat in exclusivitate in tara, este de peste 4.000.000 de metri cubi. Prin condamnarea la moarte a acestui m ...citeste mai departe despre "Guvernul e acuzat ca vrea sa interzica polistirenul in constructii: S-ar scumpi locuintele noi si izolarea termica" pe Ziare.com

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Guvern interzicere polistiren constructii, #interzicere polistiren constructii, #AdePlast interzicere polistiren constructii , #Stiri Companii