Idee de zeci de mii de euro: In ce investesc banii agricultori din judetul Alba

Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 15:58
1771 citiri
Idee de zeci de mii de euro: In ce investesc banii agricultori din judetul Alba
Foto: Arhiva Pixabay

Cultura de aluni este una dintre cele mai profitabile afaceri in agricultura, care genereaza profit de mii de euro, per hectar, la cinci-sase ani de la infiintare. Un barbat din Alba a investit 36.000 de euro in sase hectare, iar fructele le vinde, fara probleme, lanturilor de supermarketuri.

Bogdan Sandu Ciprian, unul dintre putinii cultivatori de aluni din judetul Alba, a spus ca aceasta este una dintre cele mai profitabile afaceri pe termen lung in agricultura deoarece doar in al saselea an, cand arbustul ajunge la maturitate, productia per hectar genereaza un profit de peste 8.000 de euro, mai mare decat investitia initiala - circa 6.000 de euro -, fara suprafata de teren.

"Am aluni pe o suprafata de sase hectare si ma voi extinde pe inca patru. Afacerea am inceput-o de cinci ani. Plantarea se face toamna sau primavara, alunul se cumpara cu 15-20 lei firul. Eu am mizat pe o plantatie intensiva de aluni, iar per hectar a fost necesara o investitie de circa 6.000 de euro, fara teren.

Cu arat, discuit, frezat, facut gauri, plantat, pus ingrasaminte de animale, absolut tot ce este necesar. Dupa patru ani incepe sa faca alune, iar cu productia din al saselea an iti scoti investitia", a spus Bogdan Ciprian, prezent la Targul Apulum Agraria, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii judetului Alba.

Bogdan Ciprian a povestit ca nu erau multi cultivatori de alune in Romania, in urma cu cativa ani, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a mizat pe acest business.

"Intretinerea in anii in care nu e pe rod nu este mare. Kilogramul de alune se vinde, in medie, la 20 de lei, dar poate ajunge si la 10 euro. Este una dintre cele mai profitabile afaceri in agricultura, dar in timp. Inceputul e foarte greu, in toate domeniile, si intretinerea plantatiei la fel. Primii cinci ani ai plantatiei sunt foarte grei pentru ca nu castigi foarte mult, dar investesti", a mai spus Bogdan Ciprian.

Partea buna a acestui business, potrivit producatorului, este ca fructele le vinde, pe piata interna, fara probleme, fiind deopotriva la fel de cautate in alte tari din Uniunea Europeana.

"Alunele se vand foarte rapid, sunt bagate la bursa. Cate ai, atatea vinzi. Turcii fac pretul, fiind cei mai mari producatori, iar in Italia soiul pe care il am eu il cumpara direct", a spus Bogdan Ciprian, in varsta de 40 de ani.

El vinde un kilogram la pretul de 20 de lei, iar in supermarketurile din tara se vinde si cu 38 de lei. Plantatia sa se afla in zona ...citeste mai departe despre "Idee de zeci de mii de euro: In ce investesc banii agricultori din judetul Alba" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#plantatie aluni Alba, #agricultura aluni, #idee afaceri aluni , #Stiri Companii