Ikea face pasul spre India: Va investi peste 1,5 miliarde de euro

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 11:43
1810 citiri
Ikea face pasul spre India: Va investi peste 1,5 miliarde de euro

Ikea va investi 600 de milioane de euro (757 milioane de dolari) in India, intr-o prima etapa, in ciuda ingrijorarilor ca piata de retail indiana nu este deschisa investitiilor straine.

Grupul suedez, care vine mobila in 26 de tari, inclusiv in Romania, va efectua o investitie totala de 1,5 miliarde de euro, dar care va fi desfasurata pe termen lung, intre 15-20 de ani, potrivit reprezentantilor companiei citati de Financial Times.

Oficialii ministerului de comert indian au declarat vineri ca Mikael Ohlsson, directorul executiv al Ikea, a anuntat intentia companiei in timpul unei intalniri cu ministrul comertului din India, Anand Sharma, la St Petersburg.

Ikea va deschide 25 de magazine in India. Ikea, cel mai mare retailer de mobila din lume, si-a manifestat in repetate randuri intentia de a deschide magazine in India, ca parte a extinderii la nivel global si catre pietele in dezvoltare, inclusiv China si Rusia.

Grupul a salutat decizia primului ministru indian Manmohan Singh, de la sfarsitul anului trecut, de a liberaliza investitiile directe straine in retail, o miscare carea fost intarziata din cauza mediului politic.

In ianuarie, directorul Ikea a pus in asteptare planurile companiei sale, din cauza ingrijorarilor privinde legislatia restrictiva indiana, in ciuda confirmarii guvernului indian ca un brand ca Ikea ar putea detine 100% din orice investitie pe care are efectua-o in India.

Oficialii Ikea au declarat vineri ca se pot conforma cu legislatia indiana care cere ca 30% dintre furnizorii sai sa fie locali, dar au adaugat ca acest lucru reprezinta o provocare pe termen lung.

Analistii spun ca retailerii si comunitatea business saluta decizia grupului de a merge inainte cu planurile de investitii, chiar daca nu s-a confirmat inca cand anume vor fi puse in aplicare aceste planuri.

Ikea a inregistrat un profit net record pentru anul fiscal 2010-2011, de pana la 2,97 miliarde euro, in crestere cu 10,3%. Veniturile companiei au crescut cu 6,9%, pana la un record de 25,17 miliarde de euro.

Potrivit oficialilor Ikea, compania a inregistrat cresteri in aproape toate pietele, cele mai mari venituri fiind inregistrate in Rusia, China si Polonia.

Compania a deschis anul trecut sapte magazine, fata de 12 inaugurate in anul fiscal 2009-2010. La sfarsitul lunii august 2011, Ikea avea 287 de magazine in 26 de tari si 131.000 de angajati.

In Romania, magazinul IKEA din Zona Comerciala Baneasa a incheiat anul de catalog IKEA 2011 (1 septembrie 2010 - 31 august 2011) cu vanzari totale de 361,8 milioane de lei, cu 10,5% mai mult fata de anul precedent.

Magazinul IKEA din Romania a fost al 253-lea deschis in a 35-a tara, pe 21 martie 2007. Pana in luna martie 2010 a fost operat in sistem de franciza locala, iar dupa aceea IKEA Romania a devenit parte din IKEA Group.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#investitii Ikea India, #afaceri Ikea India, #magazine Ikea investitii India , #Stiri Companii