Industria romaneasca s-a dus in jos pe finalul lui 2015 si perspectivele sunt sumbre

Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 10:36
1926 citiri
Industria romaneasca s-a dus in jos pe finalul lui 2015 si perspectivele sunt sumbre
Foto: SNSPA.ro

Activitatea din industrie a inregistrat o cadere puternica in decembrie 2015. Indicatorul pentru volumul productiei a scazut la 51 de puncte fata de 60 in luna precedenta (noiembrie 2015) si a ajuns mult sub media de 57 de puncte pentru perioada septembrie 2014 - noiembrie 2015, arata rezultatele unui studiu realizat de IRSOP si SNSPA.

Activitatea a ramas in zona pozitiva, dar numai cu un punct peste pragul de 50 care separa expansiunea de contractie, se arata intr-un comunicat remis Business24.

Cauzele imediate ale caderii au fost cel mai probabil reducerea masiva a comenzilor interne si externe. Volumul comenzilor noi a scazut de la 58 in noiembrie la 52 in decembrie 2015. Dar cele mai puternice scaderi s-au produs la exporturi si la importurile de materii prime. Indexul comenzilor pentru export a parasit nivelul de 61-63 de puncte din zona de crestere si a cazut la 42 de puncte, ajungand in zona de contractie (sub 50).

Importurile de materii prime au scazut si ele de la 61 de puncte in noiembrie la 48 in decembrie, probabil pe fondul scaderii generale a comenzilor si in pofida declinului preturilor la materii prime la nivel global.

Stocurile au urcat cu 3 puncte, de la 47 in noiembrie la 50 in decembrie. Cresterea stocurilor in conditii de scadere drastica a comenzilor reprezinta un semnal puternic de incetinire a activitatii, cu efecte care depasesc sfera industriei.

Desi majoritatea firmelor (73%) au raportat in decembrie un numar neschimbat de salariati fata de noiembrie, numarul firmelor care au redus salariatii este dublu fata de firmele care au angajat oameni noi.

Indexul pentru numarul de salariati se afla in zona de contractie, cu 45 de puncte, fata de 48 in noiembrie. Scaderea ar putea fi un efect al sezonalitatii, dar cel mai probabil provine din slabirea generala a cererii, se mai arata in comunicatul SNSPA.

La ce sa ne asteptam in urmatoarele 6 luni

Deocamdata optimismul managerilor se mentine la un nivel cvasi constant. Indicatorul global de incredere in activitatea viitoare (media asteptarilor privind volumul comenzilor, productia si preturile incasate de firme) s-a situat in decembrie la 58 de puncte fata de 57 in noiembrie 2015, cu 2 puncte sub media optimismului din perioada septembrie 2014 - noiembrie 2015.

Concluzia este ca industria nu reuseste sa castige un anumit dinamism si se misca probabil prea greu pentru a putea da un impuls semnificativ cresterii economice in 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#analiza industrie Romania, #barometru industrie , #Stiri Companii