Investitiile in economie au ajuns sub nivelul din 2013, iar crestere economica fara investitii inca nu s-a inventat

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 14:23
969 citiri
Investitiile in economie au ajuns sub nivelul din 2013, iar crestere economica fara investitii inca nu s-a inventat
Foto: Arhiva Ziare.com

Investitiile realizate in economie au scazut cu 3,1%. Alte cifre sunt insa mai alarmante.

Schimbarea modului in care se face cresterea economica dinspre stimularea productiei, care ar fi fost o alternativa durabila pe termen mediu si lung, spre consum, care nu face decat sa sustina o expansiune economica efemera, pe termen scurt, apare ca evidenta.

De retinut, efectele investitiilor nu se vad imediat si presupun o directionare a resurselor catre dezvoltarea infrastructurii, achizitionarea de mijloace de productie pentru retehnologizare si cresterea competitivitatii. Dupa care, in timp, banii se recupereaza prin cresterea eficientei si salariile pot creste sustenabil din rezultatele obtinute pe baza sporului de vanzari de marfuri si servicii, taxate corepunzator la nivelul finantelor publice.

In trimestrul intai din 2017, investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 12.836,9 milioane lei, fiind in scadere cu 3,1%, comparativ cu trimestrul I 2016, a anuntat sec Institutul National de Statistica.

Ce NU a anuntat INS este evolutia acestui indicator pe ultimii patru ani.

Mecanismul prin care NU s-au gasit bani de investitii

Efectele cresterilor de venituri stabilite administrativ (in sectorul bugetar si pensii) se vad in cresterea de moment a nivelului de trai, sau, daca vreti, a competitivitatii pe partea de cerere (si nu de oferta).

Daca se fac intr-un ritm mai mare decat cel de crestere a PIB, aliniat la capacitatea de acoperire din surse proprii a cererii suplimentare din piata, asta permite cresterea ponderii produselor straine ce vor acoperi golul ramas.

Evident, cu investitii mai mici, va fi tot mai greu sa se obtina rezultate de crestere mai mari, deoarece, pur si simplu, crestere economica fara investitii inca nu s-a inventat.

De aceea, un echilibru optim in alocarea resurselor publice intre investitii si cresterea veniturilor este esential pentru a mentine trendul de reducere a decalajelor fata de Occident si pentru a nu ne transforma intr-o simpla piata de desfacere, tot mai dependenta de livrarile din exterior.

Citeste mai departe analiza Curs de Guvernare despre investitiile in economie care au ajuns sub nivelul din 2013 si problema ca devierea cresterii dinspre productie spre consum ...citeste mai departe despre "Investitiile in economie au ajuns sub nivelul din 2013, iar crestere economica fara investitii inca nu s-a inventat" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#investitii economie T1, #investitii economia nationala , #Stiri Companii