Investitorii din Belgia fug de Romania din cauza legislatiei privind insolventele

Duminica, 24 Martie 2013, ora 16:03
2050 citiri
Investitorii din Belgia fug de Romania din cauza legislatiei privind insolventele
Investitorii belgieni vor modificarea legislatiei pentru a-si aduce banii in Romania

Legislatia in domeniul insolventei este unul dintre motivele principale pentru care investitorii belgieni ezita sa investeasca in Romania, potrivit ambasadorului Belgiei in Romania, Philippe Beke.

Diplomatul belgian si-a exprimat preocuparea in legatura cu cadrul legislativ din Romania, si in special in ceea ce priveste legislatia in domeniul insolventei, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o, saptamana trecuta, cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, care l-a asigurat ca au fost luate deja masuri in acest sens, legea insolventei urmand sa fie modificata anul acesta, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

2013, anul insolventelor pentru IMM-uri

Ingrijorarile investitorilor straini sunt confirmate si de jucatorii de pe piata locala. Intr-un interviu acordat Business24, directorul general Coface Romania, Constantin Coman a declarat ca 20% din IMM-urile din Romania vor intra in insolventa in 2013.

"Trendul din 2012 arata clar o crestere a insolventelor. In 2013 estimam o crestere de 14-15%, insa zona de IMM-uri arata clar o accelerare. Anul trecut numarul insolventelor a crescut cu 14%, comparativ cu 2011, iar in 2013 procentul va ajunge la 20%, mai ales din perspectiva fiscalitatii.

Masura pe care statul a luat-o (IMM-urile nu mai pot alege intre impozit pe profit si impozit pe venit, n.red) este putin impovoratoare, tinand cont ca microindreprinderile sunt oricum la pragul de rezistenta si arata o capitalizare foarte scazut si un grad de indatorare foarte mare, de 20%", a spus Coman.

Fiscalizarea excesiva si accesul scazut la finantare sunt doar doua dintre motivele care ameninta sectorul IMM-urilor din Romania.

Deblocarea fondurilor europene, o alta ingrijorare a investitorilor belgieni

O alta problema adusa in discutie de catre ambasadorul Belgiei a fost cea a deblocarii fondurilor POS CCE. Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism l-a asigurat ambasadorul Philippe Beke ca atributiile POS CCE au fost preluate de catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala, care vor functiona in opt regiuni ale tarii, si ca acesta este un prim demers care va atrage dupa sine deblocarea acestor fonduri.

Maria Grapini a afirmat cu aceasta ocazie ca relatiile economice dintre Romania si Regatul Belgiei sunt dinamice si ca acestea trebuie sa continue, cu focus pe dezvoltarea relatiilor dintre IMM-urile ambelor state.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#investitii Romania Belgia, #investitori Belgia Romania, #legislatie insolvente Romania , #Stiri Companii