Managerii estimeaza crestere in comert, stagnare in industrie si constructii

Marti, 28 August 2012, ora 12:21
4099 citiri
Managerii estimeaza crestere in comert, stagnare in industrie si constructii

Managerii companiilor se asteapta pentru perioada august-octombrie la o crestere moderata a activitatii din comert si stabilitate in industria prelucratoare, constructii si servicii, fata de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice.

Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, in industria prelucratoare este anticipata o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei - prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei (sold conjunctural +19%) si fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +18%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +12%). In ceea ce priveste numarul de salariati managerii estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare, potrivit unui comunicat al INS.

Pentru volumul productiei din constructii soldul conjunctural a fost de +3%, iar pentru stocul de contracte si comenzi indicatorul s-a plasat la -1%. Managerii estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%) si un avans usor al preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +13%).

"In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +11%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +15%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va inregistra crestere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +28%)", se precizeaza in comunicat.

Conform estimarilor din august, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +3%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). Preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#manageri companii estimari, #crestere comert Romania, #scadere constructii Romania , #Stiri Companii