Managerii privati pentru companiile de stat, un concept de aruncat praf in ochi

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 07:00
2512 citiri
Managerii privati pentru companiile de stat, un concept de aruncat praf in ochi

Marile companii de stat, care produc pagube de sute de milioane de euro in economia Romaniei, pe care guvernul vrea sa le aduca pe linia de plutire instaland la conducerea lor manageri privati, n-au nicio sansa pentru ca decizia politica nu a fost inlocuita de una de business.

Pentru recrutarea managerilor privati, statul a platit 200.000 de euro unei companii de consultanta in resurse umane si ar fi trebuit sa fie independenta de influenta politica. Cele mai recente exemple contrazic insa principiul pe care l-a anuntat guvernul Ponta.

Spre exemplu, Lucian Balut, seful organizatiei PSD Constanta, a fost propus pentru functie de director executiv al Administratiei Porturilor Maritime.

La fel este si cazul lui Daniel Georgescu, consilier local, care a fost numit in luna iunie, prin ordin de ministru, in pozitia de director general al companiei Administratia Canalelor Navigabile.

Nici compania Tarom, careia i-a fost deja stabilit consiliul de administratie, n-a scapat de numiri politice. In consiliu se afla Valentin Macec, fost consilier al ministrului Transporturilor si Lucian Isar, fost ministru al Mediului de Afaceri.

Analistii economici consultati de Business24 au spus ca toate aceste numiri "submineaza" proiectul managerilor privati, inca din start.

Analistul Constantin Rudnitchi nu vede cu ochi buni numirile politice la conducerea companiilor de stat.

"Putem perverti intregul proces, sa-l aruncam in derizoriu, daca incepem cu mismasuri de genul acesta".

"Ma deranjeaza cum a ajuns un consilier al ministrului acolo fara sa fie propus de catre consultanti. Asta mi se pare un lucru grav".

De asemenea, Ilie Serbanescu nu crede ca proiectul managerilor privati are sanse de reusita.

"Inca o data se dovedeste ca nimic nu-i serios in Romania", a spus analistul economic, pentru Business24.

"Numirile politice anuleaza dintr-un start motivatia pentru care este facuta aceasta incercare. Nu stim in momentul de fata daca este o solutie, dar daca o subminam de la bun inceput, cu asemenea smechereli, inseamna ca degeaba o facem", a afirmat Serbanescu.

"Nu cred ca proiectul managerilor privati va reusi, pentru ca statul roman nu stie ce vrea".

Prima companie din subordinea Ministerului Transporturilor care a anuntat noul management este Tarom. Heinrich Vystoupil, fost sef al reprezentantei in Romania si Moldova a Austrian Airlines, a fost numit director general, iar Dan Pascariu, presedintele UniCredit Þiriac Bank, a preluat pozitia de presedinte al Consilului de Administratie al companiei de transport aerian.

Rudnitchi crede in conducerea numita la Tarom, "pentru ca la nivelul acesta de decizie nu trebuie sa fii neaparat un extraordinar specialist in aviatie".

Administratia Porturilor Maritime si Administratia Canalelor Navigabile au incheiat, la randul lor, procedurile de selectie a membrilor Consiliului de Administratie, printre acestia numarandu-se bancheri, consultanti financiari, profesori, antreprenori sau avocati.

Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.

Recrutarea managementului superior vizeaza companiile CFR SA (CFR Infrastructura), CFR Calatori, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Timisoara "Traian Vuia", Telecomunicatii CFR si Electrificare CFR.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#manageri privati companii stat, #numiri politice manageri privati, #Consiliu Administratie Tarom , #Stiri Companii