Medierea poate reduce costurile de judecata cu pana la 90% - Interviu Doru Toma

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 14:23
4055 citiri
Medierea poate reduce costurile de judecata cu pana la 90% - Interviu Doru Toma

Noul Cod de Procedura Civila a intrat in vigoare vineri, in acelasi timp cu legea 115/2012, privind organizarea si functionarea profesiei de mediator.

Business24 a vorbit cu Doru Toma, presedintele Asociatiei Romane pentru Mediere, pentru a afla ce inseamna medierea pentru companii, ce costuri va implica procesul de mediere si ce economii pot fi facute, in timp si bani.

Una dintre principalele modificari pe care le introduce legea 115 este sedinta obligatorie de informare in legatura cu medierea.

Ce companii sunt obligate de lege sa se prezinte la sedinta de informare privind medierea?

Litigiile care sunt pana in suma de 50.000 de lei sunt cele care fac obiectul medierii si in care este obligatorie conditia informarii.

Daca, mai departe, partile vor conveni sa mearga pe calea medierii se depune in instanta acordul de mediere incheiat si mai departe dosarul se inchide in felul acesta.

Orice tip de litigiu poate face obiectul medierii, daca partile doresc asta.

Medierea este o procedura prin intermediul careia partile convin sa discute si sa rezolve litigiul fara a mai trece prin instantele traditionale, care costa mult, dureaza mult timp si care nu garanteaza o solutie multumitoare.

Care va fi diferinta de timp si de costuri pentru o companie care alege medierea, fata de rezolvarea conflictului comercial in instanta?

Pentru recuperarea unei creante, o companie depune documentele in instanta. Dureaza 3-6 luni pana cand se face fondul , dupa care se face un apel. Se intarzie foarte mult.

Exista dosare in care termenul se da dupa 6 luni de zile de la depunerea cererii si de-abia atunci incepe procesul.

Prin mediere, recuperarea banilor poate fi facuta intr-o sedinta de doua ore. In mediere oamenii discuta probleme pe care le au.

Care sunt principalele modificari pe care le aduce acest nou Cod de Procedura Civila, in ceea ce priveste medierea dintre companii?

Legea 115 intra in vigoare in acelasi timp cu Codul, deoarece in Cod exista un articol care prevede ca partile vor fi obligate sa mearga la mediator sa rezolve problemele pe calea medierii. Pentru a face cunoscuta aceasta procedura, legiuitorul a dispus obligativitatea primei sedinte de informare. Ea este gratuita, partile vin, afla care sunt avantajele si pot accepta sau nu medierea.

Procedura medierii este o procedura confidentiala. Tot ce se discuta in acea sedinta de mediere ramane intre partile implicate, nu va deveni public litigiul dintre companii.

Medierea este o forma de negociere si se intampla de zeci de ani in lumea asta. La noi nu a existat aceasta prevedere, pentru ca suntem un popor conflictual si preferam sa ne certam si sa mergem la Tribunal, fara sa gasim o solutie amiabila de rezolvare a problemei.

Care sunt domeniile din Romania unde exista nevoie cel mai mult de mediere?

Litigiile care se refera la protectia consumatorului, litigiile referitoare la malpraxis, litigiile care se refera la conflictele de munca, in relatia dintre angajat si angajator.

Cat la suta din procesele comerciale din Romania ar putea fi rezolvate prin mediere?

Sunt cateva de sute de mii de procese comerciale pe rol in momentul de fata, unele de talie mare, unele de talie mica, cu sume pana in 50.000 de lei. Estimez ca un procent intre 50-70% pot fi rezolvate prin intermediul medierii.

La ce costuri se poate astepta o companie atunci cand ia in considerare serviciile unui mediator?

Nu exista un tarif standard referitor la costuri. Companiile se pot astepta la costuri mult mai mici, probabil 5-10% din costurile pe care le-ar avea in cadrul unui proces normal in momentul de fata.

Daca partile sunt deschise, medierile se rezolva foarte repede.

Cati mediatori exista in Romania?

Consiliul de Mediere a estimat ca sunt aproximativ 5.000 de mediatori autorizati in Romania. In opinia mea exista peste 5.000 de mediatori.

Un mediator trebuie sa aiba studii superioare, nu trebuie sa fie avocat, trebuie sa aiba minimum trei ani de experienta in campul muncii si trebuie sa fi absolvit un curs de mediator. In urma unui examen, la Consiliul de Mediere, ajunge mediator.

Asociatia Romana pentru Mediere este o asociatie non-profit care se ocupa cu promovarea procesului de mediere in Romania si care se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice, pentru a le informa despre avantajele pe care le presupune medierea.

Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
#costuri mediere companii, #cheltuieli mediere companii, #mediere Romania, #consiliul mediere Romania , #Stiri Companii