Mii de romani risca sa ramana, chiar azi, fara PFA sau intreprinderi individuale

Luni, 13 Mai 2019, ora 07:22
1919 citiri
Mii de romani risca sa ramana, chiar azi, fara PFA sau intreprinderi individuale
Foto: Arhiva Pixabay

Fara sa fi gresit cu ceva, mii de romani risca sa se trezeasca, peste noapte, fara intreprinderile lor individuale si fara PFA. In plus, aceiasi oameni risca sa fie acuzati de inselaciune sau de evaziune fiscala.

Motivul: fara sa-i anunte asa cum ar fi trebuit, statul a inceput sa le desfiinteze oamenilor parte dintre formele juridice de organizare a afacerilor, impingandu-i in ilegalitate.

La Oficiul National al Registrului Comertului se inregistreaza, de regula, ca PFA sau detinatori de intreprinderi individuale (II) acei romani care au nevoie de un cadru legal pentru a-si practica meseria pe cont propriu sau pentru a desfasura mici afaceri.

In 2016, Parlamentul a adoptat Legea 218/2016, al carei scop declarat era sa le usureze oamenilor sarcina de a se inregistra ca PFA si II. Prin respectivul act normativ, statul a stabilit, insa, si ca o intreprindere individuala poate desfasura cel mult 10 tipuri de activitati (indicate prin coduri CAEN diferite), in vreme ce PFA poate desfasura cel mult 5 tipuri de activitati.

Legea mai prevede ca - pana pe data de 17 ianuarie 2019 - romanii care au deja intreprinderi individuale sau PFA-uri cu mai multe domenii de activitate trebuie sa mearga la Registrul Comertului si sa reduca numarul de coduri CAEN. In caz contrar, intreprinderea individuala sau PFA urmau sa fie radiate din oficiu.

ONRC a postat pe site-ul sau lista cu toate cele 23.703 de PFA-uri si 9.644 intreprinderi individuale care riscau radierea din oficiu si a extins pana pe 18 martie 2019 termenul de revizuire a numarului de coduri CAEN. Dupa expirarea acestui nou termen, au inceput radierile.

In consecinta, dupa cum presa a relatat deja, multi mici intreprinzatori care nu intrasera pe site-ul ONRC s-au trezit, la inceputul lunii aprilie, cu intreprinderile radiate.

Pentru oamenii respectivi, situatia era dramatica, in conditiile in care nu isi mai puteau vinde legal produsele, nu mai puteau presta servicii si nici nu isi mai puteau plati colaboratorii.

Ba mai mult, orice intreprinzator ajuns, pe neasteptate, intr-o astfel de situatie risca sa aiba chiar probleme penale, a explicat pentru Ziare.com presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.

Citeste mai departe despre "Mii de romani risca sa ramana, chiar azi, fara PFA-uri sau intreprinderi individuale. Te numeri printre ei? Iata cum poti afla!" pe Ziare.com.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#radiere PFA intreprindere individuala oficiu CAEN, #numarul domenii activitate radiere PFA CAEN , #Stiri Companii