Miliardele de euro din pixul lui Shhaideh: Fata nevazuta a PNDL apare intr-un raport al Curtii de Conturi tinut 2 ani la secret

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 09:43
2702 citiri
Miliardele de euro din pixul lui Shhaideh: Fata nevazuta a PNDL apare intr-un raport al Curtii de Conturi tinut 2 ani la secret
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, anunta saptamana trecuta ca printre obiectivele deja indeplinite din programul de guvernare se afla lansarea programului PNDL II. De ce a fost asta o prioritate? "Pentru ca programul PNDL I a fost un succes", afirma Liviu Dragnea.

Curtea de Conturi spune insa altceva. Constatarile Curtii arata anomaliile severe ale mecanismului care toaca zeci de miliarde de euro, bani aflati la dispozitia si decizia unui singur om - dupa cum prevede ordonanta data in 2013 de PSD.

La inceputul anului 2015, Curtea de Conturi a realizat un audit al performantei Programului national de dezvoltare locala, program finantat de la bugetul de stat si derulat prin autoritatile locale. Perioada supusa auditarii: anii 2013 si 2014, in care la Ministerul Dezvoltarii ministru era Liviu Dragnea, iar unul dintre secretarii de stat era Sevil Shhaideh.

De mentionat ca PNDL este programul prin care urmeaza sa gestioneze investitii locale de 30 de miliarde de lei in urmatorii 3 ani - prin credite de angajament.

La finalul auditului, in aprilie 2015, Curtea a prezentat o sinteza a acestui raport, dar institutia condusa de Nicolae Vacaroiu nu a publicat niciodata documentul complet.

Intrat in Parlament dupa alegerile din 2016, Cristian Ghinea de la USR a cerut sa citeasca versiunea completa, pe care a solicitat-o, oficial, Curtii de Conturi. Documentul l-a primit pe 10 aprilie 2017, cu o saptamana inainte ca liderul PSD sa anunte etapa a doua a programului.

PNDL - o sursa de finantare a arieratelor si o sursa de satisfacere a intereselor locale

Potrivit concluziilor generale formulate de auditorii publici externi, "in lipsa unei strategii nationale in domeniu si in contextul carentelor si/sau neconcordantelor legislative, PNDL nu a functionat ca un program national in sensul prevederilor legale".

Tot Curtea explica la ce a folosit PNDL: a reprezentat initial, in 2013, o sursa de finantare a arieratelor de la nivelul UAT-urilor provenite din derularea anterioara a altor 3 programe, iar ulterior, in 2014, o sursa de finantare a unor necesitati din cele mai diverse domenii de interes local.

Banii alocati (credite bugetare definitive aprobate de Ministerul Dezvoltarii) in modul descris de raport: 3,7 miliarde lei in 2013 si 5,3 miliarde lei in 2014.

Din perspectiva Legii finantelor publice, PNDL nu trebuia sa opereze

Auditorii au mai constatat la data inceperii controlului (ianuarie 2015):

actul de aprobare a PNDL (OUG 28/2013) nu ...citeste mai departe despre "Miliardele de euro din pixul lui Shhaideh: Fata nevazuta a PNDL apare intr-un raport al Curtii de Conturi tinut 2 ani la secret" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#fonduri europene investitii Shhaideh , #Stiri Companii