Ministrul Dialogului Social: Si companiile cu mai putin de 21 angajati risca amenda daca nu initiaza negocierea colectiva

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 14:38
1275 citiri
Ministrul Dialogului Social: Si companiile cu mai putin de 21 angajati risca amenda daca nu initiaza negocierea colectiva
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Dialogului Social, Gabriel Petrea, a atras atentia, vineri, asupra faptului ca si companiile cu mai putin de 21 angajati risca sa fie amendate cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei daca nu initiaza negocierea colectiva, similar companiilor cu peste 21 de angajati.

Petrea a aratat ca, in momentul de fata, companiile cu peste 21 de angajati care nu initiaza negocierea colectiva sunt sanctionate cu amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei, iar aceste sanctiuni au fost extinse si pentru companiile cu peste doi angajati, care nu vor face negocierea colectiva in perioada 20 noiembrie - 20 decembrie.

"Pana in momentul de fata negocierea colectiva era obligatorie pentru companiile cu peste 21 de angajati. Problema apare la companiile cu sub 21 de angajati care nu aveau aceasta procedura pana acum.

Iar aici noi am introdus acest amendament pentru a ne asigura ca se initiaza aceasta negociere colectiva, ca angajatii sunt informati si ca acestia, impreuna cu angajatorul, vor ajunge la o situatie in care vor intelege care sunt efectele modificarilor fiscale", a spus Petrea.

El a detaliat si procedura initierii negocierii colective, mentionand ca, in momentul de fata, negocierea poate fi si trebuie sa fie initiata de catre angajator, asa cum prevede legea.

"Acolo unde sunt sub 21 de angajati consideram ca se pot invita toti angajatii companiei la masa, iar procesul verbal poate fi incheiat cu minimum jumatate plus unu din numarul acestora, asa cum prevede si legea.

In cazul in care, din diverse motive, angajatii nu se prezinta la negocierea colectiva, angajatorul este obligat sa faca o notificare catre ITM sau un proces verbal in care sa spuna acest lucru. Daca acestia se prezinta, se incheie un proces verbal semnat de angajati si angajator in care se stipuleaza lucrurile pe care ei le-au agreat", a spus Petrea.

"Deci, practic, in perioada 20 noiembrie - 20 decembrie, toate companiile cu peste 2 angajati trebuie sa indeplineasca aceasta procedura si sunt obligate sa notifice la toate sediile pe care le au ca se va initia o negociere colectiva. La acele sedii se vor prezenta in cazul companiilor cu sub 20 de angajati toti angajatii, la cele cu peste 20 de angajati - fie sindicatul reprezentativ, fie reprezentantul salariatilor - si se va incheia aceasta negociere cu un proces verbal sau cu un contract colectiv de munca dupa caz", a adaugat Petrea.

Citeste si Guvernul a dat pe furis o ordonanta de urgenta: Obliga firmele sa faca negoc ...citeste mai departe despre "Ministrul Dialogului Social: Si companiile cu mai putin de 21 angajati risca amenda daca nu initiaza negocierea colectiva" pe Ziare.com

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#firme 21 angajati, #firme negociere colectiva , #Stiri Companii