Mitul multinationalelor care distrug Romania

Vineri, 10 Martie 2017, ora 06:53
1258 citiri
Mitul multinationalelor care distrug Romania

In Romania sunt in jur de 37.000 de companii cu capital strain dintr-un total de aproape 500.000 de companii la nivel national.

Acestea au o cifra de afaceri agregata de aproximativ 600 miliarde de lei (peste 133 miliarde de euro), contribuind cu 49% la produsul intern brut al tarii.

Realitatea cifrelor

In anul 2015, firmele cu capital strain au avut un profit agregat net de doar 9 miliarde de lei, generand o rata a profitului de 1,5%, de trei ori mai mica decat cea raportata de firmele romanesti.

Conform datelor furnizate chiar de patronatul antreprenorial local (PIAROM), profilul unei companii cu capital strain din Romania este urmatorul (la nivelul anului 2015):

- o cifra de afaceri de 15,6 milioane lei

- 32 de angajati

- un profit net de 240.000 lei.

Din cei 4 milioane de angajati in economie la noi in tara, doar 30% (1,2 milioane) lucreaza la companiile cu actionariat strain, avand un salariu mediu net lunar de putin peste 2.400 lei, dublu fata de salariul mediu net lunar platit de antreprenorii romani (aproape 1.200 lei).

Tot conform PIAROM, productivitatea medie pe angajat la firmele cu capital strain era de 490.000 lei in 2015, mai mult decat dublul aceluiasi indicator la firmele cu capital romanesc (221.000 lei).

Cea mai mare productivitate o ating comerciantii de cereale (cam 1 milion euro/angajat/an), urmati de multinationalele din industria IT&C si cele din industria bunurilor de larg consum (peste 300.000 de euro/angajat/an).

Intr-un top al valorii de piata, din primele 20 de companii din Romania, 15 sunt multinationale, cele mai mari firme romanesti fiind doua companii de stat (Hidroelectrica, cea mai mare firma romaneasca, valorand aproape 3 miliarde de euro, si Romgaz cu o valoare de 2 miliarde de euro).

Intr-un clasament al cifrelor de afaceri, din primele 100 companii din tara doar 10 sunt cu actionariat local, restul de 90 fiind multinationale; in acest top, primele 15 pozitii sunt ocupate de companii mutinationale, firma romaneasca cu cea mai mare cifra de afaceri fiind Banca Transilvania. Din cele 90 de multinationale din acest top, 16 au raportat pierderi in anul 2016.

In clasamentul profiturilor, din primele 100 cele mai mari profituri realizate in Romania, 23 au fost realizate de firme locale, iar 77 de multinationale. 5 din primele 10 profituri raportate in 2014 provin de la firme cu actionariat local, pe pozitii fruntase fiind companiile de stat Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, CNANDR si Banca Tra ...citeste mai departe despre "Mitul multinationalelor care distrug Romania" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#profit multinationale Romania , #Stiri Companii