Modificarile la Codurile Penale aduc riscuri uriase pentru oamenii de afaceri in relatia cu statul

Marti, 03 Iulie 2018, ora 13:35
992 citiri
Modificarile la Codurile Penale aduc riscuri uriase pentru oamenii de afaceri in relatia cu statul
Foto: Arhiva Pixabay

Vom aborda, pe baza de exemple, riscurile uriase pe care noua legislatie le prezinta pentru antreprenorul roman (atentie: in special cel roman!), in relatia sa cu statul care de cele mai multe ori s-a dovedit abuziv si de rea credinta fata de contribuabil in momentele dificile.

Luni Comisia Iordache a votat forma finala (si ideala pentru PSD-ALDE/Dragnea-Tariceanu) modificarile privind abuzul in serviciu si redefinirea acestuia in dauna victimei. Marti deja a trecut de plenul Senatului si mai ramane formalitatea votului din Camera Deputatilor.

Instrumentele - oricum fragile - pe care antreprenorul le avea la indemana pentru a se apara de abuz au fost spulberate: e "abuz" numai daca se poate dovedi ca functionarul abuzeaza contribuabilul in folosul propriu: daca o face in "folosul statului" - nu e abuz. Pur si simplu nu e nimic - asa ca puteti sa va concediati, in cazul ca vi le permiteti, armatele de avocati.

Sa trecem la treaba - cu logica legii si cu cazuistica:

1. Vi s-a intamplat vreodata ca inspectorul care vine in control sa va rastoarne toata contabilitatea pentru ca interpreteaza legile intr-un mod in care nici dvs. si nici contabilii dvs. nu v-ati fi gandit vreodata?

Iar interpretarea sa vina prin vreun ordin de ministru sau prin asa numitele OP ANAF?

Eu cunosc zeci de asemenea cazuri: iar daca pana acum antreprenorul se putea indrepta, in ultima instanta, asupra functionarului care comitea abuzul, dupa noua lege NU o va mai putea face: abuzul in favoarea statului pur si simplu nu mai e abuz.

Cunosc oameni - si companii mari - "inghesuite" de administratie, carora apoi li s-a propus, asa, ca sfat prietenesc, cedarea afacerii. Acum urmeaza nu doar sa dovedesti abuzul si reaua credinta a functionarilor trimisi la prapad, ci si faptul ca cineva, undeva, ii stimuleaza.

Si nu e vorba doar de functionari, ci si de politicieni cu influenta in mecanismul de decizie guvernamental: asa au aparut averile din Brazilia, Panama, Monaco, Madagascar etc. - ca nu aveau cum sa apara altfel.

2. Vi s-a intamplat vreodata sa simtiti presiunea lipsei de bani a statului sau a autoritatii locale pe propriul business?

Cunosc sute de cazuri: oameni care-si platisera taxele si carora li s-a pus, totusi, poprire si le-au fost confiscati banii din toate conturile, atunci cand Ministerul de Finante si ANAF au decis sa creasca "gradul de colectare" pentru o luna anume a anului.

Exemplul de cea mai mare amploare care-mi vine in minte e toamna anu ...citeste mai departe despre "Modificarile la Codurile Penale aduc riscuri uriase pentru oamenii de afaceri in relatia cu statul" pe Ziare.com

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Coduri Penale afaceri , #Stiri Companii