Noul grup energetic la Rovinari primeste acordul de constructie

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:09
1628 citiri
Noul grup energetic la Rovinari primeste acordul de constructie
Foto: cugetliber.ro

Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia si cei ai China Huadian Engineering au semnat, vineri, acordul in baza caruia vor infiinta o companie cu capital mixt pentru constructia unui nou grup energetic, de 500 MW, la termocentrala Rovinari, o investitie de circa un miliard de dolari.

Acordul de infiintare a acestei societati mixte romano-chineze, de tip IPP (Independent Power Producer), a fost semnat la sediul Guvernului de presdintele Complexului Eneregtic Oltenia, Laurentiu Dan Ciurel, si presedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrului Economiei, Constantin Nita, transmite Mediafax.

Presedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, aratat ca societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor si investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate.

"O sa construim acest proiect in cel mai scurt timp, la o calitate superioara, ca sa realizam o baza energetica de calitate superioara in Romania", a spus oficialul chinez.

Acesta a adaugat ca China Huadian Engineering este interesata si de alte proiecte energetice si va participa si in viitor la realizarea yiunor proiecte din domeniu in Romania.

La randul sau, ministrul Economiei, Constantin Nita, a aratat ca, in pofida opiniilor sceptice cu privire la proiectele economice cu China, acestea "prind viata".

"Au fost multi care nu au avut incredere in proiectele pe care noi le-am anuntat cu companiile chinezesti, dar iata ca, incet-incet, acestea prind viata", a spus Nita.

Premierul Ponta a aratat si el ca investitiile in energie sunt esentiale pentru cresterea economiei romanesti.

"Pentru Romania si pentru economia romaneasca, care are al treilea an de crestere, mai ales de crestere sanatoasa, in sensul productiei industriale si al exporturilor, preturile la energie sunt esentiale. Faptul ca de la falimentul total al productiei hidro, termo in 2012, cand totul se ducea numai pe regenerabile, care insemnau preturi duble si triple, faptul ca in doi si jumatate am scazut preturile pentru consumatorul final si avem predictbilitate si competitivitate e un lucru esential. Insa, ca in orice domeniu, daca nu investesti in continuare, lucrurile astea nu tin", a afirmat Ponta.

El a adaugat ca toate cele mari patru proiecte energetice convenite cu investitori chinezi, la Rovinari, Tarnita, Mintia si grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, insumeaza investitii de 7 miliarde de dolari si vor contribui la consacrarea Romaniei ca exportator de energie in regiune.

"Pe termen mediu si lung, 15-20 ani, Romania are asigurata productia nu doar pentru piata interna, dar si capacitatea de export si cel putin in regiune (...) suntem cu siguranta cel mai competitiv si mare producator de energie electrica si asa trebuie sa ramanem si in anii care urmeaza", a declarat prim-ministrul.

El a subliniat ca in prezent lipseste investitia in infrastructura de transport, dar ca Transelectrica va investi tot ceea ce a acumulat in infrastructura de transport, prioritatea absoluta fiind conectarea cu Republica Moldova, iar, apoi, cu tarile din zona Balcanilor care au nevoie de energie.

In urma cu un an, conducerea Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, iar, ulterior, constructia termocentralei Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, a fost inclusa in Planul national de investitii al Guvernului, fiind anuntat atunci ca grupul China Huadian Engineering ar urma sa asigure o investitie de circa un miliard de dolari.

Greenpeace Romania si un reprezentant de la Viena al organizatiei ecologiste masurasera, la Rovinari, gradul de poluare in apropierea termocentralei din localitate, rezultatele inregistrate aratand o depasire a pulberilor din aer cu mult peste parametrii legal admisi, reprezentantii CE Oltenia sustinand insa ca masuratorile au fost influentate "categoric" de amplasarea aparatelor de masura la 30 de metri de un drum circulat din oras.

Compania chineza a fost selectata sa deruleze investitia in urma unei licitatii internationale derulata in luna mai 2012. Alt ofertant in cadrul licitatiei a fost compania japoneza Marubeni Corporation.

Noua termocentrala va functiona pe baza de lignit si va fi construita pe amplasamentul a doua blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, in prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firma mixta, in care investitorul strain ar putea sa detina majoritatea actiunilor.

Constructia unei astfel de termocentrale dureaza intre trei si trei ani si jumatate.

Potrivit CE Oltenia, unitatea va fi echipata cu tehnologie moderna, astfel ca pretul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din Romania.

Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul China Huadian Corporation, are ca principale domenii de activitate productia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei si protectia mediului, energii din surse neconventionale, constructia de centrale electrice, respectiv cercetare si dezvoltare de produse de inalta tehnologie.

Operatiunile grupului China Huadian Corporation includ productia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum carbunele si alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.

Corporatia are afaceri in mai multe state, intre care Rusia, India, Vietnam, Indonezia sau Arabia Saudita, iar China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice in China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, avand lucrari in desfasurare si in Turcia.

China Huadian a fost infiintata in 2002 de statul chinez, impreuna cu alte patru corporatii. Impreuna, cei cinci producatori de energie controleaza 45% din capacitatea energetica instalata a Chinei, potrivit publicatiei americane Forbes.

Complexul Energetic Rovinari este detinut de stat, prin Ministerul Economiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#CE Oltenia acord China Huadian, #nou grup energetic Rovinari , #Stiri Companii