Novacul afumat din Tara Barsei a devenit al patrulea produs romanesc recunoscut in UE, dupa Telemeaua de Ibanesti, Magiunul de Topoloveni si Salamul de Sibiu.
Romania a reusit sa inregistreze la nivel european si "Novac afumat din Tara Barsei" ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP), dupa ce Jurnalul Oficial al UE a publicat decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate, a anuntat, joi, Ministerul Agriculturii.
Anul trecut, Telemeaua de Ibanesti si Salamul de Sibiu au fost certificate la nivel european. Magiunul de Topoloveni a fost inregistrat la nivelul UE in 2011, iar de atunci si pana in 2016 nu a mai primit protectia europeana niciun alt produs romanesc.
In 20 de zile, incepand de joi, Romania va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Tara Barsei.
Recunoasterea ca produs traditional da dreptul fabricantilor din Romania sa primeasca bani de la UE pentru promovarea produselor in afara granitelor tarii.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii din 2016, la nivel mondial erau garantate 1.427 de produse traditionale, din care 1.404 din Uniunea Europeana. Romania mai are pe lista de asteptare carnatii de Plescoi si scrumbia de Dunare afumata.
Cele mai multe produse protejate sunt din Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96). ...citeste mai departe despre "Novacul afumat din Tara Barsei a devenit al 4-lea produs romanesc recunoscut in UE" pe Ziare.com