Oamenii de afaceri cer Guvernului sa faca regula de trei simpla cu incasarile bugetare inainte de a creste salariile

Marti, 07 Martie 2017, ora 20:23
1257 citiri
Oamenii de afaceri cer Guvernului sa faca regula de trei simpla cu incasarile bugetare inainte de a creste salariile
Foto: Site oficial Fundatia Romanian Business Leaders

Mai multi antreprenori si manageri de companii romanesti trag un semnal de alarma vizavi de majorarile salariale anuntate de Guvern si trimit Executivului o scrisoare in care cer sa se faca regula de trei simpla cu incasarile bugetare inainte de aceste cresteri.

"Incercati pentru un minut sa va puneti in pielea unui antreprenor sau manager din Romania", incepe scrisoare celor inscrisi in Fundatia Romanian Business Leaders. Acestia explica Guvernului cum le pune piedici in desfasurarea afacerilor.

"Aveti in maini cel mai fragil buget din Uniunea Europeana. Romania are cea mai mica pondere a veniturilor publice in PIB (24,7%) si este foarte probabil ca veniturile bugetare sa se prabuseasca din 2018, odata cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adica tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astazi in Romania.

La firul ierbii, inseamna ca ne obligati sa avem grija de angajatii nostri intr-un mod nociv pentru ei. Cand afacerile devin nesustenabile, locurile de munca ale acestor oameni sunt puse in pericol. Iar cel mai recent exemplu a venit chiar astazi", scriu acesta facand referire la compania Alison Hayes, cel mai mare producator de textile din Romania dupa cifra de afaceri din 2015, care a decis inchiderea fabricii din Urziceni.

Oamenii de afaceri sustin ca si asa le este foarte greu sa isi pastreze angajatii in companiile lor si ca nu mai au nevoie de piedici suplimentare si "reguli schimbate in timpul jocului".

"Fara indoiala, sustinem cresterea salariilor in sectorul public, ca mod de a atrage buni profesionisti. Dar nu puteti creste salariile daca va uitati sincer la performanta din sistemul public. Suntem primii suporteri ai cresterii salariilor bugetare, cat timp vin cu evaluarea performantei, scaderea personalului bugetar si incadrarea intr-un buget fix total", sustin acestia.

Oamenii de afaceri mai spun ca in Romania muncesc 5,2 milioane de oameni si ca aproape jumatate (2,5 milioane de angajati) lucreaza in firme private romanesti, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei) si ca in acelasi timp, in sectorul bugetar lucreaza 1,2 milioane de oameni care castiga un salariu mediu de 2.300 de lei.

"Prin legea salarizarii unitare pe care o promovati zilele acestea, in urmatorii patru ani, media salariului in sectorul public urmeaza sa urce cu 56%. Si atunci, va intrebam: cum aveti grija, de fapt, de soarta platitorilor de taxe din Romania, din ai caror bani platiti salariile promise?

Ati afir ...citeste mai departe despre "Oamenii de afaceri cer Guvernului sa faca regula de trei simpla cu incasarile bugetare inainte de a creste salariile" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#oameni afaceri scrisoare Guvern, #oameni afaceri cresteri salariale , #Stiri Companii