Oportunitati de afaceri in Algeria: "Este ca in Romania anilor '90, anii de tranzitie"

Joi, 20 Iunie 2013, ora 08:15
5420 citiri
Oportunitati de afaceri in Algeria: "Este ca in Romania anilor '90, anii de tranzitie"

In Algeria rasar mugurii capitalismului, iar oportunitatile sunt imense pentru oamenii de afaceri care inteleg ce inseamna tranzitia unui stat de la un regim autoritarist, la economie de piata. "Este ca in Romania anilor '90", admite Florin Bejan, unul dintre cei care exploreaza in prezent piata algeriana.

Omul de afaceri roman a infiintat o societate mixta romano-alegriana - CB Consalg, prin intermediul careia incearca sa acceseze proiecte din cadrul unui ambitios program de dezvoltare al statului algerian, cu buget de sute de miliarde de euro. A obtinut deja, cu ajutorul partenerului sau algerian, fost ministru al Agriculturii, un proiect de infrastructura in valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru care cauta acum constructori din Romania.

Doi constructori din Romania lupta pentru un contract de 1,2 miliarde euro intr-o tara araba

"Acum doi ani am inceput sa cochetez cu Algeria. Eu sunt indragostit de Algeria, e o tara pe care o vad ca Romania anilor 1990. Stiu tot ce se va intampla. Mentalitatea algeriana este cvasifranceza, cu accese de musulmanism, dar mai aproape de abordarea turca, cu multa libertate. Totusi, este foarte bine controlata: armata este foarte puternica, serviciile secrete sunt puternice, coruptia... foarte puternica", a spus Florin Bejan, administratorul CB Consalg, in cadrul unei intalniri la Camera de Comert si Industrie Romania-Algeria.

Fonduri imense din petrol

Spre deosebire de Romania anilor '90, Algeria zace pe un munte de bani, obtinuti facil, gratie resurselor imense de gaze si petrol. Odata cu innabusirea terorismului, clasa politica algeriana si-a propus o serie de reforme pentru dezvoltarea statului si pentru cresterea nivelului de trai al celor 34 de milioane de locuitori.

In aceasta idee, programul prezidential de dezvoltare pentru perioada 2010-2014 isi propune investitii de 220 de miliarde de euro, pentru dezvoltarea economica si a resurselor umane, a infrastructurii de baza, ameliorarea serviciului public, combaterea somajului si dezvoltarea cercetarii stiintifice si a noilor tehnologii de comunicare. Este vorba despre proiecte de construire a peste 2500 de km de drumuri noi, de reabilitare a altor 8000 de km, de construire de porturi, aeroporturi, universitati, locuinte.

Cum nu a fost absorbita nicio treime din suma alocata pentru aceste proiecte, programul va continua si in anii urmatori, iar statul face apel la companiile straine pentru a contribui cu know-how si cu forta de munca.

Proiecte de sute de miliarde de euro in Algeria, pentru companiile romanesti

Constructorii romani care nu se lasa descurajati de letargia pietei romanesti s-au orientat imediat. Delta ACM 93, companie detinuta de omul de afaceri Florea Diaconu, a obtinut un contract in valoare totala de 28 milioane de euro de la statul algerian, pentru construirea unei universitati cu camine de 4.000 de locuri. Mai nou, se afla pe lista scurta pentru atribuirea unui segment dintr-un proiect gigant, de construire a circa un milion de locuinte sociale cu infrastructura aferenta.

Algeria, o tara care trebuie bine inteleasa

Si omului de afaceri Florin Bejan ii prieste tranzitia algeriana, poate si datorita vocatiei sale de "deschizator de drumuri". El s-a numarat printre actionarii primei societati romanesti mixte de dupa 1990, Condor SA, o companie de constructii. Bejan are experiente vechi si in relatiile cu Algeria. In 1994, a pierdut doua milioane de dolari la un export de ciment in tara africana.

"Eram toti in ceata, nu stiam ce trebuie sa fac. In loc sa ma duc acolom sa ma intalnesc cu oamenii, m-am apucat sa trimit scrisori, faxuri, mesaje si asa am trimis ciment in Algeria. Am trimis prin intermediari si pana sa ajunga banii la mine, s-au pierdut...a trebuit sa platesc contravaloarea acelor bani", povesteste omul de afaceri. A recuperat repede gaura din buget, prin importuri de textile din China, iar in 1996 era din nou pe picioare. Fara resentimente. Pentru ca intelege cultura algeriana:

"Mentalitatea algeriana e complet diferita. Un roman trebuie sa stie ca trebuie sa aiba rabdare. Eu am stat doua saptamani in Algeria, sa semnez un document, lucru care se putea realiza in cinci minute la noi. Asta e sistemul, nu te refuza nimeni, sunt foarte draguti, dar trebuie sa ii intelegi".

De asemenea, Algeria este tara in care nu poti plati un pranz cu venitul mediu lunar, desi restaurantele sunt pline. O economie infloritoare, dar intr-un fel sucit.

Republica Algeriana Democratica si Populara. Profil de tara

- Scurt istoric: Incepand cu sfarsitul secolului al XVI-lea teritoriul algerian a fost parte a Imperiului Otoman, pana in 1832, cand Algeria a devenit colonie franceza. La 1 noiembrie 1954, Frontul de Eliberare Nationala (FLN) a declansat lupta armata de eliberare, care a condus, la 5 iulie 1962, prin Acordurile de la Evian, la obtinerea independentei de stat.

Pana la sfarsitul anilor '90, tara a fost macinata de lupte interne si de atentatatele teroriste ale Frontului Islamic al Salvarii- partid care militeaza pentru un stat islamica. Situatia a inceput sa se restabileasca la sfarsitul anilor 90 si s-a consolidat treptat sub mandatele succesive ale presedintelui Abdelaziz Bouteflika (1999, 2004, 2009), al carui program a prevazut restabilirea pacii si a "concordiei civile", consolidarea statului, relansarea economica.

Pe parcursul anului 2011, pe intreg teritoriul tarii s-au intensificat miscarile de protest si grevele, dar acestea nu s-au transformat in manifestari de masa ample. Autoritatile au raspuns partial la solicitarile manifestantilor si grevistilor: limitarea pretului la unele produse, ridicarea starii de urgenta, acordarea de locuinte sociale, precum si mariri de salarii si alte avantaje pentru diferite categorii sociale etc. In aprilie 2011, presedintele tarii a anuntat un plan de reforme democratice, care ar urma sa fie implementate treptat pana in 2014.

- Capitala si principalele orase: Alger (cca 3,35 mil. locuitori), Oran, Constantine

- Suprafata: 2.381.741 kmp.

- Populatia: 35,6 mil. locuitori, de religie preponderent musulmana ( 99%).

- Limba oficiala: araba; din 2002, limba berbera are statut de limba nationala; se vorbeste, fara a avea statut oficial, limba franceza.

- Ziua nationala: 1 noiembrie

- Forma de guvernamant: republica prezidentiala. Mandatul presedintelui estede 5 ani.

Presedintele actual al Algeriei este Abdelaziz Bouteflika, instalat in functie la 27 aprilie 1999, ulterior reales de doua ori (2004, 2009).

- Prim ministru: Abdelmalek Sellal (septembrie 2012). Ministru de Externe: Mourad Medelci.

- Parlamentul algerian a devenit bicameral printr-un amendament adus Constitutiei, in noiembrie 1996, care a prevazut infiintarea unei a doua Camere.

* Adunarea Populara Nationala (APN) se compune din 462 deputati, alesi pe 5 ani. Ultimele alegeri au avut loc la 10 mai 2012.

Presedintele APN este Dr. Mohamed Larbi Ould Khelifa (ales mai 2012).

* Consiliul Natiunii (CN), format din 144 membri, cu un mandat de 6 ani, reprezinta provinciile; 96 (2/3) sunt alesi (vot indirect) iar 48 (1/3) sunt numiti de presedintele tarii.

Presedintele actual al CN este Abdelkader Bensalah.

MAE avertizeaza

Pentru siguranta cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze in Algeria, Ministerul Afacerilor Externe recomanda sa se manifeste atentie sporita in locurile publice din aceasta tara.

In decursul anului 2012, pe fondul instabilitatii situatiei securitare din nordul Mali, activitatea terorista din Algeria a cunoscut o oarecare intensificare, autoritatile locale actionand pentru contracararea fenomenului in diverse regiuni ale tarii.

Amenintarea terorista si pericolul rapirii unor persoane, inclusiv cetateni straini, raman actuale.

Autoritatile algeriene mentin starea de alerta a fortelor de interventie la un nivel ridicat.

Pentru a evita situatiile neplacute care pot aparea in timpul deplasarii, cetatenii romani sunt sfatuiti sa se informeze, in prealabil, asupra situatiei de securitate din zona. De asemenea, MAE ii indeamna pe cetatenii romani care merg in Algeria sa anunte ambasada tarii noastre la Alger, pentru a-si anunta prezenta si coordonatele de localizare pentru situatii de urgenta.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#oportunitati afaceri Algeria, #oameni de afaceri Algeria, #romani Algeria, #constructii Algeria , #Stiri Companii