Ordonanta lui Ciolos care simplifica autorizarea constructiilor a fost respinsa: Continua birocratia si coruptia

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 07:14
1062 citiri
Ordonanta lui Ciolos care simplifica autorizarea constructiilor a fost respinsa: Continua birocratia si coruptia

Guvernul condus de Dacian Ciolos a emis o ordonanta de urgenta, facuta prin consultare publica cu asociatiile profesionale, si care punea in aplicare mai multe prevederi europene prin care procesul de autorizare a constructiilor se clarifica si se simplifica.

Era vorba de modificarea a doua legi: una viza obtinerea autorizatiilor de construire si cealalta amenajarea teritoriului si urbanismului.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale au afirmat ca noul Guvern va veni cu o noua ordonanta de reglementare in locul celei respinse si ca in acest sens s-a stabilit deja o comisie.

De aici presupun faptul ca se stia ca ordonanta va fi respinsa, din moment ce o noua comisie functiona deja. Dar stim noi bine cum este atunci cand se intocmeste o comisie, iar experienta de data trecuta arata ca sunt necesare luni bune, daca nu ani, pentru a se putea aduce noi modificari.

Spre exemplu: sunt acte normative ce vizeaza securitatea la incendiu si a caror ne-publicare a dus la blocarea intregului proces de autorizare si imposibilitatea aplicarii legii. Avem insa incredere ca de aceasta data nu va fi asa si ca se intelege necesitatea debicrocratizarii urgente.

Prin acea ordonanta se introducea obligativitatea ca toate institutiile emitente de autorizatii de construire, precum si de avizele aferente, sa ofere posibilitatea depunerii electronice a documentatiilor.

In acest fel, se reducea birocratia, crestea transparenta, dar mai mult, se reducea probabilitatea existentei actului de coruptie prin faptul ca beneficiarul si autoritatea publica nu mai comunicau direct.

De asemenea, lipsa comunicarii directe facea ca avizatorul sa nu mai poata comite abuzuri impotriva cetateanului, pe care in mod normal ar trebui sa il serveasca.

Existau si alte prevederi acolo, cum ar fi: termene clare si ferme pentru obtinerea avizelor, acordurilor si autorizatiilor de construire, sanctiuni pentru ne-emiterea la termen a documentelor, sanctiuni impotriva abuzurilor, amenzi mai mari pentru cei care construiau fara autorizatie.

Existau si categorii de lucrari, cum ar fi compartimentarile nestructurale, care erau scoase de sub incidenta obligativitatii autorizarii. Acest aspect era benefic, deoarece fiecare perete de gips carton ajungea sa coste de cateva ori mai mult in faza de autorizare decat cea de executie.

Mai mult decat atat, exista la nivelul Romaniei atat de multe lucrari de constructii nestructurale care nu s-au autorizat, incat am putea spune ca l ...citeste mai departe despre "Ordonanta lui Ciolos care simplifica autorizarea constructiilor a fost respinsa: Continua birocratia si coruptia" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#ordonanta autorizatie constructii , #Stiri Companii