Pe ruinele minei de la Cozla, va creste un parc de afaceri de 11 milioane de euro

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 07:02
10175 citiri
Pe ruinele minei de la Cozla, va creste un parc de afaceri de 11 milioane de euro
Fosta mina austro-ungara de la Cozla, Caras-Severin

Istoria minei austro-ungare de pe malul Dunarii va fi ingropata pentru totdeauna. In locul fostei exploatari de carbune Cozla,aflata astazi in ruina, va fi construit un parc de afaceri, iar zona va fi dezvoltata pentru atragerea turistilor. Stergerea trecutului costa insa mult. Cu demolarea fostelor cladiri si ecologizarea complexului minier, investitia se va ridica la 11,5 milioane de euro.

Cateva zeci de familii ale fostilor mineri inca mai bantuie complexul falimentar, inchis in 2004. Locuiesc in patru blocuri de beton, fara apa, canalizare si curent electric.

In consolarea saraciei cotidiene, oamenii pot admira de pe fereastra unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania, intre munti, si Dunare, la granita cu Serbia.

Insa complexul minier va disparea cu totul din peisaj, impreuna cu blocurile muncitoresti.

Zona se va transforma intr-un paradis turistic, iar cele aproximativ 30 de familii vor putea incepe o viata noua in satul invecinat, Berzasca, unde primaria a construit un bloc de locuinte dedicat.

Autoritatile locale au atribuit deja contractul pentru constructia parcului de afaceri, iar castigatoare este o firma din Resita, Lineo Design. In zona exista interese pentru construirea unui hotel. De asemenea, viceprimarul comunei Berzasca spune ca aici s-ar mai putea deschide o scoala de ospatari un centru de afaceri.

De la mina de carbune, la atractia Clisurii Dunarii

Tot cu ajutorul fondurilor europene, comuna ar putea inflori si turistic, nu doar economic. Potrivit unui proiect de 12 milioane de euro, care isi propune reabilitarea unui traseu de 17 kilometri de cale ferata, dealurile de la poalele Muntilor Locvei vor tresari din nou sub sinele unei mocanite vechi de 100 de ani.

Iar mocanita nu este singura atractie turistica. Tot la Berzasca a inceput si constructia singurului complex lacustru din Romania.

Valoarea investitiei se ridica la 1,6 milioane de euro, iar lucrarile vor fi finalizate in vara anului 2014. Accesul la cele 30 de casute amplasate pe apa fluviului se va face prin intermediul unui pod sau direct de pe ambarcatiune.

In plus, in localitate functioneaza deja o pensiune cu 11 cabanute amplasate la malul apei, de unde turistii au acces direct la un ponton de 300 de metri, ideal pentru pescuit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#investitie Cozla, #ecologizare mina Cozla, #parc de afaceri Cozla, #mina Cozla, #blocuri mineri Cozla , #Stiri Companii