Pentagonul a anuntat numele firmei care va construi sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu

Sambata, 13 Iulie 2013, ora 14:22
2330 citiri
Pentagonul a anuntat numele firmei care va construi sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu
Baza aeriana Deveselu. Sursa: dcnews.ro

Pentagonul a anuntat miercuri seara pe site ca firma Kellogg Brown & Root Services Inc. (KBR) a castigat licitatia pentru construirea sistemului de aparare antiracheta la baza de la Deveselu, in care vor fi instalati interceptori de tip SM-3.

Romania a acceptat instalarea pe teritoriul sau a acestei baze, in cadrul scutului american antiracheta in Europa, in septembrie 2011. Baza va ocupa un teren de aproximativ 175 de hectare si in ea vor fi stationati aproximativ 200 de militari si tehnicieni americani.

"Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul in Arlington (Virginia, est), a obtinut un contract ferm cu pret fix (...) in valoare maxima de 134.151.953 dolari (peste 102,8 milioane euro) pentru dezvoltarea si construirea unui sistem de aparare antiracheta la Deveselu, in Romania", anunta Pentagonul pe site.

"Lucrarile vor fi efectuate in Romania si la Morrestown, in New Jersey (nord-est)", continua Pentagonul in acest anunt, precizand ca "o combinatie de fonduri pentru constructii militare din exercitiul financiar pe 2013 si fonduri din exercitiul pe 2013 pentru cercetare, dezvoltare, testare si inginerie in valoare de 77.815.692 dolari (peste 59,6 milioane de euro) sunt alocate" in acest sens.

"Licitatia a fost anuntata pe Internet si s-au primit opt oferte", precizeaza Pentagonul in finalul anuntului, adaugand ca activitatea de contractare a fost realizata de catre Corpul de Ingineri al Armatei din Wiesbaden, in Germania.

Lucrarile includ construirea instalatiei de lansarea rachetelor, cladirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, cladiri de comandament, stocare si transmisiuni; construirea zonei de locuit si crearea de sisteme de securitate fizica (intrari, perimetre).

Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza de la Deveselu sa se incheie la timp, a declarat, in aprilie, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului si Securitate Internationala Rose Gottemoeller.

"Apreciem faptul ca Romania a acceptat sa gazduiasca faza a doua (din cadrul Abordarii Adaptive in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa - EPAA) la Baza Deveselu si vrem sa colaboram indeaproape pentru a incheia constructia acesteia la timp", a declarat Gottemoeller, intr-o vizita la Bucuresti.

Proiectul ar urma sa devina operational din 2015

Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antiracheta al Statelor Unite din Europa ar urma sa devina operationala in 2015.

Unele ingrijorari cu privire la Baza Deveselu au aparut dupa ce administratia americana a decis sa ajusteze sistemul de aparare antiracheta din Europa, renuntand la faza a IV-a din cadrul proiectului. Aceasta ajustare are in vedere renuntarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmand in schimb sa dezvolte masuri de protectie antiracheta pe teritoriul SUA ca urmare a amenintarilor din partea Coreei de Nord.

"Banii pentru baza sunt deja prevazuti in buget si vrem ca proiectul de constructie sa mearga mai departe. Vom colabora, cred, foarte strans in urmatorii ani pentru ca aceasta baza sa devina operationala", a subliniat Rose Gottemoeller.

Ea a afirmat, de asemenea, ca, in opinia sa, "nu exista nicio imprevizibilitate privind Romania", care a fost un "partener foarte important" pentru Statele Unite.

Presedintele Traian Basescu afirma, in februarie, ca "exista un singur risc legat de Deveselu, daca se va constata ca Romania este un stat imprevizibil". Intrebata daca "imprevizibilitatea" de orice fel ar putea influenta planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a raspuns: "Nu vad ca acest lucru sa se intample. Am prevazut resurse financiare in bugetul national si bugetul apararii in sprijinul proiectului".

Ea a subliniat ca fondurile au fost deja alocate si sunt disponibile, prin urmare, "nu exista nicio imprevizibilitate in ceea ce priveste Romania". "Ati fost un partener foarte important si consideram pozitiv sa colaboram cu voi", a adaugat Gottemoeller.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#proiect Deveselu, #Deveselu companii, #baza Deveselu companii , #Stiri Companii