Piata centralelor termice s-a cifrat anul trecut la 75 milioane euro

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 12:15
1714 citiri
Piata centralelor termice s-a cifrat anul trecut la 75 milioane euro

Piata de centrale termice s-a situat in 2012 la aproximativ 75 milioane de euro, iar estimarile pentru anul in curs arata mentinerea acelorasi valori, a declarat, marti, Catalin Draguleanu, manager de vanzari la Ariston Thermo Romania, intr-o conferinta de specialitate.

Potrivit datelor Ariston Thermo Romania, cresterea continua a pretului la energia termica, problemele constante ale CET-urilor, cat si dorinta de independenta energetica a romanilor a dus in ultimii 10 ani la debransarea a peste 1,1 milioane de locuinte de la sistemul de incalzire centralizata.

Astfel, daca in anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinte, in acest moment doar 1,4 milioane mai sunt inca bransate. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,5 milioane de unitati.

"Principalele motive pentru care am asistat in ultimii ani la debransari masive si la tot mai multe instalari de sisteme individuale sunt cresterea continua a pretului la energia termica si problemele permanente ale CET-urilor. Astfel, in ultimii patru ani, la nivel national costul de facturare al gigacaloriei a crescut in medie cu 71%", a spus Catalin Draguleanu.

Potrivit calculelor Ariston, in acest moment sapte judete din Romania (Alba, Mures, Maramures, Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Ialomita, Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de incalzire, in timp ce 17 judete mai au bransate sub 30% din locuinte.

La polul opus se afla judetele in care peste 70% dintre locuinte depind inca de sistemul centralizat.

In acest moment, doar Bihor, Mehedinti, Valcea, Giurgiu, Constanta si Galati au un numar atat de mare de locuinte bransate. Pe aceasta lista se afla si Capitala, unde 560.000 de locuinte sunt inca bransate, in conditiile in care la nivel national exista un total de 1,4 milioane de locuinte bransate la CET-uri.

In anul 2012, vanzarile de centrale termice au crescut pana la 140.000 de unitati vandute, cea mai mare crestere fiind pentru centralele termice in condensare. De altfel, in 2012 peste 66.000 de locuinte s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire, conform datelor ANRSC.

Ariston Thermo Group a inregistrat in 2012 vanzari totale de 1,32 miliarde de euro, in crestere cu 5% fata de 2011. Compania detine 19 unitati proprii de productie in zece tari si 15 centre de cercetare in opt tari, avand un total de 6.800 de angajati in cele 46 de filiale aflate in 30 de tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#piata centrale termice Romania, #vanzari centrale termice 2012, #prognoze vanzari centrale termice, #debransare locuinte , #Stiri Companii