Piata de arta din Romania: Care au fost cele mai scumpe lucrari vandute in 2013

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 18:59
1996 citiri
Piata de arta din Romania: Care au fost cele mai scumpe lucrari vandute in 2013

Piata de arta din Romania este inca "departe de potentialul ei", spun reprezentantii caselor de licitatii autohtone, fiind una "imatura si compusa in mare parte din cumparatori in faza de acumulare vizuala", dar s-a imbogatit in 2013 cu un nou spatiu dedicat artei plastice - Grimberg.

"Din pacate, anul 2013 a fost unul dintre cei mai slabi ani. Poate doar in primii doi ani de existenta e posibil sa fi obtinut un volum mai mic al vanzarilor. Licitatiile cele mai bune au fost de cel mult 250.000 de lei (incasari totale, n.r.), iar cea mai mare vanzare per lucrare nu a depasit echivalentul a 25.000 de euro", a declarat pentru Mediafax directorul casei de licitatii Alis, Mihail Papagheorghiu.

Insa, Mihail Papagheorghiu a precizat ca sfarsitul de an a adus "unele semnale bune". "Previziuni sunt greu de facut, dar unele semnale bune ne-a adus sfarsitul de an, respectiv octombrie, noiembrie si probabil decembrie, cand s-a inregistrat o crestere semnificativa, practic o dublare a volumului de vanzari (nu inca si cea a valorilor). Asa incat putem spune ca incheiem un an foarte prost cu sperante reale intr-un viitor mai bun", a mai spus Papagheorghiu.

Din perspectiva casei de licitatii Grimberg, in prezent, "piata de arta din Romania este una imatura, in formare, compusa in mare parte din cumparatori care se gasesc in faza de acumulare vizuala, de tatonari, un inceput care se face cu pasi mici, cumparatori care au nevoie de consiliere si certitudini in achizitionarea operelor de arta".

"Se poate identifica un fenomen de schimb de generatii de cumparatori, daca ne referim la cumparatorii noi, cele mai sus afirmate sunt perfect valabile, insa, daca vorbim de cumparatorii/ colectionarii cu traditie, datele problemei sunt cu totul altele. In acest caz, vorbim de un public avizat, pretentios, cu standarde si asteptari ridicate", a declarat pentru MEDIAFAX fondatorul casei de licitatii, Stefan Grimberg.

Totodata, Grimberg a afirmat ca actualele "conditii date de criza economica globala fac ca investitiile in instrumente financiare, depozite bancare si in real estate sa nu mai fie atat de atractive ca in alti ani. Investitia in arta se impune ca una dintre putinele posibilitati de plasament cu randament atractiv, cu atat mai mult cu cat scaderile cotatiilor de pe piata de arta din ultima perioada fac si mai rentabila aceasta investitie in viitor".

Cea mai scumpa lucrare vanduta de Grimberg: 75.000 de euro

Acesta a declarat ca tabloul "Gladiole", pictat de Nicolae Tonitza, care a fost adjudecat la pretul de 75.000 de euro (plus taxe, astfel ajungand la suma de 90.000 de euro), este cea mai scumpa lucrare vanduta la o licitatie Grimberg in 2013.

In anul 2014, casa de licitatii Grimberg se concentreaza pe organizarea unui numar de minimum opt licitatii, in paralel cu o activitate expozitionala sustinuta in Galeria de Arta Grimberg, a declarat pentru Mediafax fondatorul sau. "In demersul sau permanent, Grimberg va propune investitorilor si amatorilor de frumos obiecte de arta cu reala valoare artistica si de o autenticitate incontestabila", a mai spus acesta.

Pe de alta parte, casa de licitatii Artmark a declarat pentru Mediafax ca anul 2013 s-a inscris in trendul ascendent pe care a pornit piata de arta in urma cu peste cinci ani. Astfel, in 2013 au fost organizate 37 de licitatii, cu doua mai multe decat in 2012 si cu 12 mai multe decat in 2011.

Artmark: Arta contemporana se vinde cel mai bine

"Totalul vanzarilor Artmark, provenind din licitatii de arta, vanzari private de arta si servicii de arta conexe, tot mai cautate intr-un domeniu in plina dezvoltare, a depasit, pentru al doilea an consecutiv, suma de 10 milioane de euro, venitul total pe 2013 cifrandu-se la aproximativ 12 milioane euro", a declarat Valeriu Sangeorzan, director business development, PR si Comunicare al casei de licitatii Artmark.

"Cele mai spectaculoase cresteri s-au inregistrat in segmentul de arta contemporana. Cele patru licitatii tematice organizate de Artmark in 2013 au strans 1.157.220 de euro, de 2,7 ori mai mult decat cei 421.049 de euro vanzari de arta contemporana din cele trei licitatii tematice din anul precedent. Aprecierea artei contemporane s-a resimtit si in numarul mare de recorduri de autor obtinute de acest segment la Artmark, entuziasmul colectionarilor sfidand estimarile rezervate ale casei: Andrei Cadere - <>, adjudecat pentru 22.000 euro, in ciuda estimarii casei de 4.000 - 6.000 de euro sau Gili Mocanu - <>, adjudecat pentru 11.000 de euro, pe fundalul unei estimari de 900 - 1.500 euro", a precizat pentru Mediafax Sangeorzan.

De asemenea, acesta a afirmat ca in 2014 se asteapta la o crestere similara de 10 - 20% a pietei de arta romanesti.

"Previziunile noastre se bazeaza in principal pe trei paliere de dezvoltare. In primul rand, ne concentram in continuare pe atragerea directa de noi cumparatori, piata de arta din Romania situandu-se inca departe de potentialul ei. In prezent, numaram in jur de 5.000 de cumparatori constanti si ocazionali, pe cand adevaratul potentialul in Romania se situeaza undeva in jur de 150.000 - 200.000 de persoane", a mai declarat pentru Mediafax acesta.

Previziuni pentru 2014: profesionalizarea pietei de arta

Sangeorzan a precizat ca anul 2014 va insemna si continuarea procesului de profesionalizare a pietei de arta. Astfel, pentru primavara lui 2014 se anunta organizarea in Romania a primului targ de arta profesionist, "care sa ofere o platforma de tranzactionare eficienta comerciantilor cu opere de arta din Romania si o transparentizare sporita a acestui segment de piata".

"Totodata, dupa succesul inregistrat de primul fond de investitii in arta romaneasca, ne asteptam in 2014 la un interes crescut al investitorilor fata de potentialul de apreciere al pietei de arta si nu excludem posibilitatea sa asistam la lansarea unor noi fonduri de investitii in arta romaneasca. Nu in ultimul rand, ne asteptam ca in anul 2014 sa vedem o continuare si, probabil, o accelerare a procesului de apreciere a artei contemporane. Acest fenomen, ce s-a resimtit inca de anul trecut, se sprijina atat pe o cautare tot mai mare a artei contemporane in randul colectionarilor romani, cat si pe rezultate incurajatoare ale artei tinere romanesti pe scena internationala", a precizat acesta.

Pentru Artmark, cel mai important moment al pietei de arta din Romania a fost in iarna anului 2013, cand a fost organizata licitatia aniversara a casei.

"O rata de adjudecare de 97%, vanzari totale de aproximativ 1,3 milioane de euro, 283 palete participante distincte, peste 600 participanti in sala de licitatie, 110 participanti online, 134 loturi adjudecate consecutiv - sunt cifrele ce redau entuziasmul pietei de arta resimtit in seara de 18 decembrie in sala mare a Ateneului Roman", a mai declarat Valeriu Sangeorzan.

Cea mai scumpa lucrare vanduta de Artmark: 170.000 de euro

Cea mai scumpa opera de arta vanduta de Artmark in 2013 este "Tufanele galbene", a pictorului Stefan Luchian, adjudecata pentru 170.000 euro la Licitatia Aniversara de Iarna.

"Acest record este urmat indeaproape de o opera de Nicolae Grigorescu - <>, adjudecata la 150.000 de euro, in mai 2013, respectiv de o opera de Ioan Andreescu - <>, adjudecata in aceeasi licitatie Artmark, din mai, tot pentru suma de 150.000 de euro. In top 10 tranzactii Artmark in 2013, a caror suma totala se ridica la 1.237.000 euro, pe langa veteranii recordurilor in piata de arta romaneasca - Grigorescu, Andreescu, Luchian si Tonitza, care ocupa fiecare mai multe pozitii in top, se regaseste pentru prima data avangardistul Victor Brauner, cu opera <>. Tabloul a fost adjudecat contra sumei de 120.000 euro, in licitatia Artmark din februarie 2013.

Pe de alta parte, potrivit celei de-a doua editii a Topului 100 cei mai valorosi pictori romani, lansata in octombrie anul trecut, Constantin Brancusi ocupa prima pozitie a clasamentului pe 2013, lucrarea sa "Studiu pentru domnisoara Pogany" fiind vanduta la o licitatie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#licitatii arta, #piata arta 2013, #piata arta Romania 2013, #lucrari arta vanzare , #Stiri Companii