Piata de fuziuni si achizitii a scazut cu 40% in regiune, anul trecut - Studiu

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 18:20
1531 citiri
Piata de fuziuni si achizitii a scazut cu 40% in regiune, anul trecut - Studiu

Activitatea din sectorul de fuziuni si achizitii a inregistrat o scadere de 40 de procente in anul 2012, insa in acest an va avea loc o crestere constanta a tranzactiilor, se arata intr-un studiu realizat de Cameron McKenna si Serviciul de Informare cu privire la Pietele Emergente, EMIS, Deal Watch.

Prelungirea crizei din zona Euro, de relatia cu Uniunea Europeana, principalul partener comercial al regiunii, de tulburarile politice din anumite tari si de masurile de austeritate dure introduse de guvernele locale au fost cauzele acestui rezultat.

"In Romania, activitatea M&A (Mergers and Acquisitions) a fost puternic influentata de vectorul economic, la care s-a adaugat si instabilitatea politica de dinaintea alegerilor care au avut loc la sfarsitul anului, ceea ce i-a determinat pe investitori sa ramana in asteptarea solutionarii situatiei economice si politice.

Cu toate acestea, piata a inregistrat tranzactii importante in domeniul fuziunilor si achizitiilor. Asa cum prevedeam la inceputul anului trecut, cele mai active sectoare din Romania in 2012 au fost cel energetic, agricol, telecomunicatii si media", a explicat Horea Popescu, Co-Head Corporate Department CMS Cameron McKenna Romania.

Conform publicatiei, numarul tranzactiilor M&A din tarile Europei Emergente in 2012 s-a apropiat de 2.265, inregistrand o scadere de aproape 40%, comparativ cu anul trecut. Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor a scazut, de asemenea, pana la 121 miliarde de euro, cu mai putine tranzactii de dimensiuni foarte mari decat in anul precedent.

Achizitia TNK-BP de catre Rosneft, cea mai mare tranzactie realizata vreodata in Rusia, a insumat mai mult de o treime din valoarea totala a tranzactiilor.

Sectorul industriei manufacturiere ramane cel mai activ sector si in 2012. In termeni de valoare a tranzactiilor, mineritul (incluzand petrol si gaze) a fost sectorul principal, cu peste 58 milioane de euro, reprezentand jumatate din valoarea totala a pietei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#MA avocatura Romania, #fuziuni si achizitii 2012, #fuziuni si achizitii Europa 2012, #piata fuziuni si achizitii 2012 , #Stiri Companii