Preturile piperate tin departe investitorii de companiile romanesti

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 18:00
1415 citiri
Preturile piperate tin departe investitorii de companiile romanesti

Guvernul roman va trebui sa reduca drastic din preturile "prea ambitioase" daca vrea ca programul de privatizare sa functioneze in continuare, avertizeaza specialistii, ca urmare a ajustarilor dure facute de investitori asupra activelor statului.

Cand Romania a primit un ajutor financiar in valoare de 20 miliarde euro de la Fondul Monetar International si a semnat un nou acord cu institutiile internationale, anul acesta, s-a angajat sa vanda participatii la o serie de companii pentru a imbunatati eficienta si pentru a reduce din deficitul bugetar, scrie Reuters.

Guvernul nu a specificat in mod clar cat de mult vrea sa vanda si s-a lovit de acuzatiile opozitiei, care avertiza ca, prin vanzarea participatiilor, se vor pierde multe locuri de munca.

Companii precum Petrom, societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale Transgaz si operatorul national de transport de energie electrica Transelectrica pot oferi randamente bune. Pretul mediu estimat de analisti, pentru Petrom, de exemplu, este cu o treime mai mare decat actualul pret cerut de autoritatile romane.

Cu toate acestea, investitorii, bancherii si analistii sustin ca, acum, cea mai mare problema a Romaniei este insasi imaginea statului: inflexibil, ineficient si reticent in acceptarea unor "verdicte" date de consilieri sau chiar de piete.

"Daca situatia ramane asa cum este acum, nimic semnificativ nu se va intampla, sunt doar o multime de hartii amestecate", a declarat Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment.

Tranzactia Petrom anuntata intr-un moment prost

Guvernul a incercat sa vanda un pachet din actiunile Petrom, in luna iulie, dar momentul ales de Executivul de la Bucuresti nu putea fi mai prost de atat, puncteaza publicatia amintita, care subliniaza ca pietele erau prea ingrijorate de criza datoriilor din zona euro.

In plus, pretul de vanzare, de 0,46 lei/pe actiune era prea mare, in conditiile in care actiunile Petrom erau tranzactionate la 0,38 lei/actiune.

Romania nu reuseste sa vanda active ale statului pentru stimularea finantelor publice, pentru atragerea investitiilor straine si pentru aducerea expertizei straine in industriile locale muribunde.

Chiar si Bulgaria, intens criticata pentru exploatarea activelor statului, a reusit sa privatizeze producatorul de tigarete Bulgartabak, pe care l-a achizitionat o unitate a VTB Bank, din Rusia.

Sectorul de stat, o piatra de moara

Sectorul de stat este "o piatra de moara, atarnata de gatul finantelor publice", cu 1,2 milioane de muncitori, aproape o treime din numarul total de salariati din Romania, mai spune Reuters.

Seful misiunii FMI in tara, Jeffrey Franks, a declarat ca toata lumea trebuie sa fie constienta ca un rol important in reluarea cresterii economice este rezolvarea problemelor din sectorul public.

De asemenea Franks a recunoscut eforturile premierului Emil Boc care a hotarat ajustarea deficitului bugetar prin masuri dure de austeritate.

Romania nu are timp sa vanda actiuni Transgaz in 2011

Valentin Ionescu, seful Bursei de Valori Bucuresti, declara saptamana trecuta ca nu se poate vorbi despre o vanzare a unui pachet din actiunile Transgaz.

"Romania nu va avea timp sa vanda, pana la finele acestui an, un pachet minoritar de actiuni la Transgaz. Sper insa ca vom incheia cu bine acest an, adica cu o oferta de succes pentru Transelectrica", declara Valentin Ionescu.

Bancherii considera ca guvernul ar fi putut primi 1,9 miliarde lei din vazarea Petrom, dar ca a refuzat sa vanda participatia pentru mai putin de 2,1 miliarde lei.

De la esecul tranzactiei, actiunile Petrom au pierdut mai mult de 20%, iar analistii sustin ca este putin probabil sa revina la aceeasi valoare daca vor mai fi listate in 2012.

Grzegorz Konieczny, cel care conduce Fondul Proprietatea si care detine o participatie de 20% din Petrom, sustine ca statul ar trebui sa invete din esecul tranzactiei si ca ar trebui sa asculte mai mult de consilierii pe care ii alege.

Fondul Proprietatea detine participatii la zeci de companii romanesti, inclusiv firme energetice importante.

Seful lui Konieczny, Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuti investitori pe pietele energetice a anuntat ca Franklin Templeton, fondul pe care il conduce, face tot posibilul pentru a recupera cei 400 milioane din donatia Romgaz catre stat. In acest fel, Mobius vrea sa restabilieasca increderea investitorilor straini in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#vanzare actiuni petrom, #vanzare companii Romania, #vanzare participatie companii romanesti , #Stiri Companii