Producatorii de mozzarella risca falimentul din cauza noilor norme antifrauda

Vineri, 29 Martie 2013, ora 15:10
3207 citiri
Producatorii de mozzarella risca falimentul din cauza noilor norme antifrauda

Bomba mozzarella a declansat o polemica in Italia, din cauza unei norme votate impotriva riscului de frauda. Regiunea Campania (sudul Italiei) s-a revoltat impotriva guvernului care isi incheie mandatul, relateaza cotidianul La Repubblica.

"Suntem condamnati la moarte, din luna iulie niciuna dintre cele 110 de fabrici ale noastre de produse lactate nu pot supravietui noului standard", a replicat virulent "Consorzio Mozzarella di Bufala Campana Dop".

Norma impotriva riscului de frauda poarta semnatura fostului ministru al agriculturii, Luca Zaia, in prezent guvernator al regiunii Veneto din partea Ligii Nordului. Exista astfel suspiciunea ca ar fi o capcana a nordului intinsa sudului Italiei.

Producatorii vor bloca procesiunile din Saptamana Mare

Producatorii intentioneaza sa blocheze in semn de protest procesiunile din Saptamana Mare. In urma cu cativa ani, a avut succes un protest al crescatorilor de animale - un sir de tractoare ce s-a intins pe 7 km.

De data aceasta insa, producatorii din "Consorzio Mozzarella di Bufala Campana Dop" sunt singuri in revolta lor. In schimb, sunt favorabili normei crescatorii de animale, pana in prezent penalizati de concurenta unor ferme ilegale din nord, dar si din Romania, Estonia si Lituania.

Ancheta "Aurul alb", condusa de "Nucleo antisofisticazioni sanita" (NAS), al carabinierilor pentru protectia sanatatii, impreuna cu procurorii antimafia Giovanni Conzo, Maurizio Cimmino si Alessandro D'Alessio, a dus la 89 de ordine de arestare si punerea sub sechestru a 34 de fabrici, dar a ramas mult timp blocata la judecatorul de instructie si este inca in asteptarea unei audieri de reexaminare.

Este posibil ca producatorii sa fi utilizat inclusiv lapte din Romania

Ancheta explica modul in care unii producatori au realizat castiguri de milioane incalcand disciplina stricta a Mozzarella Dop (Denominazione di origine protetta, denumire de origine protejata).

Pentru un kilogram de mozzarella este nevoie de 4 litri de lapte proaspat de bivolita in regim Dop, in fabrici din acelasi perimetru, prin urmare intre Caserta, Salerno, Latina si Foggia, unde exista 20.000 de angajati, se fabrica 200.000 de tone de produse si se exporta 71.000.

Carabinierii au relevat ca laptele de la 256.000 de capete de bivolite din Campania nu a coincis cu cifrele facturate. Este evidenta folosirea unui lapte provenit din alte zone. Laptele Dop costa 1,35 euro litrul, cel din Lombardia 0,80 euro, iar cel din Romania 0,50 euro, de unde a fost expediat si cheag congelat.

Dupa alarma privind dioxina si bruceloza, care a dus la sacrificarea a 40.000 de bivolite, umbra fraudelor a planat asupra a 60% din productie. Folosind laptele din afara zonei Dop, producatorii au economisit aproape jumatate din bani.

De la 5,40 euro (patru litri din zona Dop) pe kg la o suma mai modesta, intre 2,50 si 3,20 de euro, sau congelat dar cu castig mai mic. O prelucrare corecta Dop costa cel putin 7 euro. Marea distributie impune adesea un plafon de 5,60-6 euro. In acest fel a fost descoperita anomalia in 2008.

Fabricile vor avea voie sa produca un singur tip de mozzarella

Folosirea de lapte extra-Dop sau congelat este legala si nu este daunatoare sanatatii. Intra insa in categoria infractiune daca produsul este comercializat sub brandul Consortiului Dop. Norma stipulata de ministrul Luca Zaia, dupa cercetarea efectuata de Comisia pentru agricultura, a stabilit ca doua linii de productie (mozzarella Dop si non-Dop) trebuie sa se faca in fabrici diferite.

"Este o norma punitiva, niciuna dintre fabricile noastre de produse lactate nu poate supravietui. Am propus modificari de mai mult timp, dar nu au fost inca examinate", a protestat Antonio Lucisano, noul director al Consortiului.

Ramane insa un paradox: se produc tot mai multe mozzarelle Dop si se vinde tot mai putin lapte Dop. Mai mult decat nordul impotriva sudului, norma divizeaza bogati si saraci, crescatori si producatori, cinstiti si necinstiti.

Este posibil sa se produca mozzarella si toate tipurile de branza in aceeasi structura atat timp cat in fabrica respectiva se foloseste numai lapte Dop. Crescatorii sunt favorabili ideii, dar ar trebui sa fie si producatorii, cel putin cei care merg in Romania pentru turism si cumpara lapte doar de la ferma vecina, scrie critic in final cotidianul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#producatori Mozzarella, #norme antifrauda Italia, #proteste producatori Italia , #Stiri Companii