Refuzati de rusi, moldovenii isi revarsa vinul pe piata din Romania. Vezi cele mai mari crame de peste Prut Video

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 17:01
4801 citiri
Refuzati de rusi, moldovenii isi revarsa vinul pe piata din Romania. Vezi cele mai mari crame de peste Prut Video
Crama Cricova din Republica Moldova

Rusia a interzis importurile de vinuri din Moldova pe motiv ca sunt de proasta calitate. In conditiile in care pierd o piata importanta si "de suflet" moldovenii s-ar putea orienta catre Romania. Productorii locali spun insa ca sunt "stapani pe calitatea vinurilor si nu se tem de concurenta".

Serviciul rus pentru Protectia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anuntat marti ca importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza "calitatii nesatisfacatoare" a productiei de alcool.

Rospotrebnadzor a anuntat marti ca in loturile de vinuri importate in ultima perioada a fost depistata in catitati mari o substanta nociva, care afecteaza in special rinichii si ficatul. Potrivit serviciului rus pentru protectia consumatorilor, este vorba de opt loturi de productie alcoolica ale intreprinderilor moldovenesti "Purcari", "Cricova" si "Aroma".

"In primul rand, faptul ca s-a pus un atribut vinurilor moldovenesti ca sunt de proasta calitate asta nu trebuia sa devina o parghie de interventie in comertul liber. Exista vinuri proaste oriunde in lume, dar asta nu inseamna ca sunt interzise intr-o tara sau alta. Pe de alta parte, vinul moldovenesc ataca, in ansamblu, cam toate palierele, asa cum se intampla in oricare alta viticola. Pentru moldoveni piata ex-sovietica si Rusia, in mod special, era o piata foarte bine cunoscuta si conexiunile erau foarte bune. Pe de alta parte, multi dintre producatorii din Moldova, specialisti sau proprietari sunt de origine rusa", a declarat pentru Business24 George Paduraru, somelier si CEO International Wine Contest Bucharest.

Totusi, specialistul crede ca vinurile din Moldova nu vor schimba clasamentul marilor jucatori de pe piata, desi vor exista "tatonari" din partea moldovenilor.

"Sunt deja importatori din Republica Moldova care aduc vinuri pe piata locala. Din nefericire, ei au venit pe segmentul mediu si cateodata si pe cel low si este greu de surmontat acest handicap de imagine. Exista acolo cateva crame mici care se pot bate pe palierul super-premium pe oricare dintre piete. Este greu sa penetreze pe pietele mari si de aceea pe una ca cea a Romaniei este posibil sa vedem eforturi suplimentare ale moldovenilor", adaugat Paduraru.

"Nu cred ca vinurile Moldovenilor ne vor face vreodata concurenta"

Administratorul Cramele Isarescu, renumita pentru ca reprezinta investitia Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu sustine ca nu se simte amenintat de o eventuala "avalansa" de vinuri moldovenesti.

"Nu consider ca moldovenii ne vor face concurenta. Noi suntem stapani pe calitatea vinurilor noastre. Stim ce vinuri avem si nu ne este teama ca concurenta", a declarat pentru Business24 Cristian Dina, administratorul Cramelor Isarescu.

Ce vinuri importa Romania din Moldova

In 2012 Romania a importat din Republica Moldova productie alcoolica in valoare de 4,26 milioane de dolari, ceea ce reprezinta 2% din exporturile moldovenesti

Sampania de Cricova, Cabernet de Milestii Mici sau Negru de Purcari sunt doar cateva din vinurile cu care se lauda Moldova si care ajung si in Romania.

Vinoteca Cricova, spre exemplu, are cea mai bogata colectie din spatiul ex-sovietic, considerata patrimoniu national. Aici se gasesc exponate-unicat, precum vinul Ierusalimul de Pasti, cu o vechime de 100 de ani, sau o colectie de Tokay din 1940. Spumantul Cricova a devenit brand national.

Cramele de la Purcari sunt o "alta mandrie nationala", fiind furnizorul Casei Regale Britanice pana in 1984.

In afara de Negru si Rosu de Purcari aici a inceput sa se produca si Alb de Purcari. Cele mai vechi vinuri pastrate in beciurile de la Purcari sunt din anul 1951.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#vinuri Moldova, #crame Moldova, #importuri vinuri Moldova , #Stiri Companii