Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reglementarile europene dau roade: Numarul femeilor cu functii de conducere, in crestere

Reglementarile europene dau roade: Numarul femeilor cu functii de conducere, in crestere


Ponderea femeilor cu functii in consiliile de administratie (CA) ale societatilor cotate la bursa a crescut de la 15% in ianuarie 2012, la 17% in octombrie anul trecut, informeaza un comunicat dat publicitatii vineri la Bruxelles, care mentioneaza ca 10% dintre membrii executivi ai CA-urilor sunt femei, fata de 8,9% la raportarea anterioara.

Noua cifra facuta publica de CE reprezinta o majorare de 2,2 puncte procentuale in comparatie cu octombrie 2011 si este cea mai semnificativa schimbare inregistrata pana in prezent de la un an la altul.

Aceasta crestere intervine in urma propunerii adoptate de CE la 14 noiembrie 2012 privind prezenta femeilor in CA-uri, privind introducerea obiectivului de a numi femei in 40% din functiile din cadrul CA-urilor. Cresterea reflecta, de asemenea, impactul discutiilor la nivel inalt din UE cu privire la necesitatea unei legislatii care sa reglementeze numarul femeilor in consiliile de administratie, apreciaza CE in textul citat.

"Rezultatele o demonstreaza. Presiunea exercitata de masurile de reglementare da roade. Firmele incep in sfarsit sa inteleaga ca, daca doresc sa ramana competitive intr-o societate in curs de imbatranire, nu isi pot permite sa ignore talentul femeilor - 60 % din absolventii universitatilor sunt femei", a declarat comisarul european pentru justitie, Viviane Reding.

"Exemplul unor tari ca Belgia, Franta si Italia, care au adoptat recent masuri legislative si unde progresele incep sa fie vizibile, arata clar ca o interventie limitata in timp in materie de reglementare poate fi un factor determinant. Legislatia la nivel european pe care am propus-o va asigura faptul ca se va face uz de talentul existent, ceea ce va promova in mod omogen echilibrul de gen in toate consiliile de administratie ale intreprinderilor pe intreg teritoriul pietei noastre interne", a adaugat ea.

Romania a inregistrat in perioada ianuarie-octombrie 2012 o crestere cu aproape 2% a ponderii femeilor din board-uri, apropiata de media europeana si mai mare decat cele inregistrate de Cehia, Finlanda, Spania sau Portugalia. Pe de alta parte, 12 tari membre UE au inregistrat cresteri mai mari de 2%, iar Danemarca si Italia de peste 4%.

In octombrie 2012, ponderea femeilor in CA-urile companiilor mari din Romania era de 12%, pe locul 14 in UE, in conditiile in care media la nivelul Celor 27 era de 16%. Cele mai mari proportii ale femeilor in CA-uri se inregistreaza in Finlanda (29%), Letonia (28%) si Suedia (26%), iar la polul opus sunt Malta (4%), Ungaria si Portugalia (7%), Cipru si Grecia (8%).

Intre timp, Bulgaria este singura tara in care s-a inregistrat o scadere semnificativa, cu patru puncte procentuale, in timp ce in Polonia si Irlanda nu s-a produs nicio modificare a numarului de femei in consiliile de administratie, cifrele stagnand la 12% si, respectiv, la 9%.

Ultimele datele publicate sunt promitatoare, insa mai raman multe de facut, in conditiile in care intr-un sfert dintre cele mai mari societati din UE, nicio femeie nu ocupa o functie importanta in consiliile de administratie, mai precizeaza comunicatul citat.

CE a adoptat la 14 noiembrie 2012 un act legislativ care stabileste obiectivul minim ca 40% din functiile neexecutive in consiliile de administratie ale societatilor cotate la bursa din Europa sa fie ocupate de membrii sexului subreprezentat pana in 2020 sau, pentru intreprinderile publice cotate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1418 ori