Romania e tara din UE cu cele mai mici diferente salariale dintre femei si barbati. Motivul e simplu si trist

Joi, 08 Martie 2018, ora 07:21
1274 citiri
Romania e tara din UE cu cele mai mici diferente salariale dintre femei si barbati. Motivul e simplu si trist
Foto: Pixabay

Romania este tara din Uniunea Europeana (UE) cu cele mai mici diferente in ceea ce priveste salariile primite de femei si barbati, potrivit unei statistici Eurostat. Motivul este unul simplu si deloc incurajator.

In 2016, la nivelul UE, domnii au castigat cu 16% mai mult decat doamnele.

Cu alte cuvinte, o femeie a primit 84 de eurocenti pentru fiecare euro cu care a fost platit un barbat, arata datele publicate de Eurostat.

Dar diferentele salariale intre sexe variaza destul de mult daca ne uitam la fiecare stat membru in parte.

Cel mai mic ecart se inregistreaza in Romania (5,2%) si Italia (5,3%), iar cel mai mare este in Estonia, unde femeile castiga, in medie, cu 25% mai putin ca barbatii. O disparitate semnificativa se mai observa in Cehia si in Germania (ambele cu aproape 22%), dar si in Marea Britanie (21%), respectiv Austria (20,1%).

Exista o veste incurajatoare: diferentele salariale intre sexe au scazut din 2011 pana in 2016 in majoritatea statelor membre.

Astfel, Romania conduce plutonul (-4,4 puncte procentuale), fiind urmata de Ungaria (-4 pp), Spania si Austria (-3,4 pp), Belgia (-3,3 pp) si Olanda (-3 pp). La polul opus, in ultimii sase ani, ecartul intre salariile femeilor si barbatilor a crescut cel mai mult in Portugalia (+4,6 pp) si Slovenia (+4,5 pp).

Per total, la nivelul UE, in perioada analizata, diferenta intre castigurile doamnelor si ale domnilor s-a diminuat cu 0,6 pp.

Explicatia pentru situatia din Romania

Diferenta mica de salarizare intre genuri in Romania se explica prin faptul ca femeile si barbatii deopotriva castiga cam la fel de putin.

Potrivit unei analize publicate de Reinis Fischer, tara noastra se afla la mijlocul anului trecut pe penultimul loc in UE in ceea ce priveste nivelul salariului mediu. Cu 515 euro/luna, doar bulgarii castiga mai putin ca noi, in medie. La polul opus se afla Danemarca, cu suma de 3.095 euro.

O observatie interesanta este legata de vecinii de la sud.

Cu toate ca au salarii mai mici ca noi, femeile sunt cu 14,4% mai prost platite ca barbatii. Da, procentul e mai mare ca in cazul tarii noastre. Dar de ce?

Ei bine, se pare ca romancele au facut mai multe ca bulgaroaicele pentru a-i prinde din urma pe barbati. De exemplu, si-au dezvoltat spiritul antreprenorial.

Romania se afla pe locul 9 in clasamentul tarilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor detinute de femei, potrivit studiului Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2018.

Astfel, din tot ...citeste mai departe despre "Romania e tara din UE cu cele mai mici diferente salariale dintre femei si barbati. Motivul e simplu si trist" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#diferente salariale femei barbati , #Stiri Companii